25 anys de Ressonància Magnètica a Girona

Mig centenar de perones van assistir a l’acte de celebració, el 16 de febrer

Enguany fa 25 anys de l’arribada de la ressonància magnètica a Girona. El 2 de febrer de 1998 és un data important per la sanitat de les comarques gironines: Es realitza la primera exploració de ressonància magnètica de les comarques gironines a la Clínica Girona. Aquest fet va estalviar el desplaçament a Barcelona a prop de 7.000 gironins per realitzar-se la prova. La instauració de la ressonància magnètica va suposar per la Sanitat gironina que es pogués disposar de la tècnica de imatge més avançada per realitzar diagnòstics acurats de les malalties a nivell de tot el cos.

L’acte de celebració d’aquest aniversari va tenir lloc el dijous 16 de febrer de 2023, a les 7 de la tarda, a la Sala d’Actes de Clínica Girona, amb unes paraules de presentació a càrrec del Gerent de Clínica Girona Sr. Carles Espígol, i del Dr. Miquel Carreras, Sr. Carles Espígol, Gerent de la Regió Sanitària Girona del Servei Català de la Salut, que van donar pas a tres exposicions curtes:

“25 anys de Ressonància Magnètica a Girona – Clínica Girona”, a càrrec del Dr. Kai Vilanova, CoDirector Servei de Ressonància Magnètica- Clínica Girona

“Indicacions actuals de la Ressonància Magnètica”, a càrrec del Dr. Joaquim Barceló, CoDirector Servei de Ressonància Magnètica – Clínica Girona

“A per 25 anys més d’avenços enRessonància Magnètica”, a càrrec del Dr. Roberto García Figueiras,Cap de Servei Departament de Radiologia Hospital Clínic Universitari

L’acte va comptar amb l’assistència de mig centenar de persones.

 

460.000 exploracions en 25 anys

El Servei de Ressonància Magnètica de la Clínica Girona es va iniciar amb un aparell que oferia les prestacions necessàries per la tecnologia del moment. L’augment de la demanda de la tècnica va fer que la Clínica Girona instal·lés un segon aparell a finals de l’any 1999. En aquest cas es tractava d’un aparell que era especialment útil per les persones que tenien claustrofòbia. La progressiva demanda de la tècnica i també la gran evolució de la tecnologia de la ressonància magnètica va fer que s’instal·lessin dos aparells més durant aquests anys. Un d’aquest aparells, instal·lat l’any 2009, permet estudiar el cos en bipedestació (dempeus) el que millora la capacitat de diagnosticar malalties de la columna que en els estudis habituals no poden detectar. Durant aquest 25 anys s’han realitzat en el Servei 460.000 exploracions de ressonància magnètica.

La gran evolució tenològica

La gran evolució tecnològica de la radiologia i especialment degut al progrés espectacular de la ressonància magnètica durant aquests 25 anys ha tingut un reflex en el propi Servei, per l’actualització dels aparells i especialment en oferir totes les prestacions més novadores que la tècnica permet fer en un estudi de ressonància magnètica. Actualment en la nova Clínica Girona es disposa de tots els diferents tipus de RM disponibles des de la màxima potència en 3T, en 1.5T i també equipament obert per pacients claustròfobics amb la possibilitat de fer estudis en bipedestació. Avui en dia es possible estudiar i diagnosticar qualsevol malaltia del nostre cos gràcies a l’extraordinària capacitat de la ressonància magnètica en mostrar imatges anatòmiques de la màxima qualitat. És possible fer estudis de qualsevol àrea anatòmica i fins i tot es poden obtenir imatges en temps real, en moviment, com és el cor; en la màxima precisió.

El Servei de Ressonància Magnètica de la Clínica Girona està dirigit des de l’inici pels Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, especialistes en radiodiagnòstic. Els dos metges radiòlegs van incorporar les exploracions més avançades des del començament; i per la pròpia evolució de la ressonància magnètica, durant aquests anys s’han anat incorporant totes les tècniques més novadores que la tècnica permet fer avui en dia. La dedicació dels Drs. Vilanova i Barceló en el desenvolupament i evolució de la pròpia tècnica de ressonància magnètica ha fet que el Servei sigui avui en dia un referent en l’àmbit espanyol i a nivell internacional en ressonància magnètica, especialment en el camp oncològic i sobretot en el càncer de pròstata.

Pioners

Precisament el Servei ha sigut pioner a l’estat espanyol en implantar una tècnica molt útil en el càncer com és la ressonància magnètica de tot el cos. Des de fa 3 anys, el Servei ha sigut pioner en l’Estat espanyol en realitzar biòpsies de pròstata amb un aparell robòtic en el mateix equip de ressonància magnètica. Durant aquests anys els dos radiòlegs han participat en múltiples treballs de investigació en diferents camps de la medicina, havent publicat més de 120 articles en les revistes de més impacte i havent presentat aquests estudis en els diferents congressos nacionals i internacionals. Molts d’aquests treballs han sigut reconeguts amb diferents premis en els congressos de radiologia; destacant la màxima distinció en el Congrés Europeu de Radiologia l’any 2006 i l’any 2010 en el congrés mundial de radiologia que es celebra anualment a Chicago, EEUU.

Fruit d’aquest treballs de investigació, el Servei de Ressonància Magnètica de la Clínica Girona va ser reconegut en rebre el premi Bonastruc ça Porta 2016 del COMG “per la seva trajectòria professional i per la innovació en el camp oncològic”. L’any 2018 es va publicar un llibre de referència internacional de la ressonància magnètica en el càncer de pròstata, editat amb la participació dels directors del Servei, els Drs. Vilanova i Barceló.

El cartell de l’acte de celebració dels 25 anys de Ressonància Magnètica a Girona

Imatges de l’acte de celebració del 25è anivarsari de la Ressonància Magnètica a Girona.