Instal·lada una placa amb el nom de “Sala Manolita Carreras i Duran” a la Clínica Girona

El 8 de març de 2024, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, en un acte promogut per la Xarxa Fones Girona, organitzat per l’Ajuntament de Girona i Clínica Girona.

El 8 de març de 2024, #DiaInternacionaldelesDones, s’ha instal·lat una placa amb el nom de “Sala Manolita Carreras i Duran” a la Clínica Girona: “Dona de gran sensibilitat i formació, que va assumir la presidència del Consell d’Administració de Clínica Girona quan va morir el seu marit, el Dr. Francesc Coll i Turbau, metge fundador de la Clínica”.

A l’acte, organitzat per l’Ajuntament de Girona i la Clínica Girona, han participat la Dra. Eva Palau, directora assistencial de Clínica Girona, la regidora de Benestar Emocional i Salut de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Bosch i Agustí i Anna Maria Cumí i Bou i Piua Salvatella i Vila, de la Xarxa Dones Girona.

La Dra. Eva Palau, en el seu petit parlament, va elogiar la figura de Manolita carreras, la vídua del Dr. Coll, que va “tirar endavant tot el projecte de Clínica Girona, que el seu marit no va poder continuar arran de la seva mort”.

Presidenta del Consell d’Administració de Clínica Girona

El Dr. Coll, va fundar la Clínica Girona el 15 de març de 1934: 15 de març de 1934: “davant l’advocat i notari del Col·legi de Catalunya Jaume Genover i Codina, compareixen els consorts Doctor Francesc Coll i Turbau, metge i la senyora Manuela Carreras i Duran, sense professió especial, i els senyors doctors: Enric Roca Pinet, Francesc Burch i Sitjar, Felip Sànchez i Llistosella, Josep Maria Riera i Pau, Joaquim Dausà Olivé, Josep Maria Bosch Masgrau i Josep Massa Servitja, i signen l’escriptura fundacional de la societat “Clínica Girona S.A.”.

Segons consta al fons documental de la Clínica, en la fundació i durant els primers anys de funcionament de Clínica Girona, la Sra. Manuela Carreras i Duran, esposa del Dr. Coll i Turbau va tenir un paper destacat: va aportar el solar a la societat i la va dirigir com a presidenta del primer Consell d’Administració a la mort del Dr. Coll, el 14 de març de 1936, quan encara no feia ni dos anys que s’havia constituït la institució, i posteriorment, passada la Guerra, va tornar a dirigir el Consell, des de finals de 1939 fins al febrer de 1942, quan va substituir-la en el càrrec el Dr. Josep M. Riera.

La placa ara instal·lada a la Sala Polivalent de la Segona Planta de Clínica Girona, ha estat promoguda per la Xarxa Dones Girona, xarxa formada per associacions i col·lectius de dones que entre altres objectius treballen per rescatar la memòria de dones que han destacat ens els seus àmbits professionals o de projecte de vida.

 

.

Finalitzat l’acte, al qual van assistir també una petita representació del personal de la Clínica i del Comitè de Direcció del Centre, el Gerent Sr. Albert Tarrats va fer lliurament a les representants de la Xarxa Dones Girona del Llibre del 75è aniversari de la Clínica Girona.

El llibre recull la història de la Clínica des del 1934 fins al 2009, i en diversos capítols es parla de la figura de la Sra. Manuela Carreras, coneguda a Girona com a Manolita Carreras, “Dona de gran sensibilitat i formació, apassionada per l’astronomia i que gaudia d’amplis coneixements musicals i d’interpretació pianística. Va ser la primera presidenta de Biblioteca Popular de la Dona. Vídua del Dr. Francesc Coll i Turbau, metge fundador de la Clínica Girona el 1934, quan tenia cinquanta-un anys, Manolita Carreras i Duran (1884-1963) va assumir la presidència del consell d’administració de la clínica Girona i va posar-se al capdavant de la clínica fins a la seva jubilació”.

La sala polivalent Manolita Carreras i Duran, situada a la Segona planta de la Clínica Girona, just davant de l’accés a les consultes externes de pediatria, acull habitualment les classes de prepart que es realitzen a la clínica, i és una sala vinculada a les dones i a la vida que a partir d’ara llueix un nom propi, ben arrelat a la institució.