04 des. 2014 DIARI DE GIRONA: Tres metges gironins se situen entre els professionals més ben valorats de l´Estat
04.12.2014 | 16:43
GIRONA | A.C./EFE Tres metges gironins –el cardiòleg Josep Brugada, el pediatre Jaume Campistol i el nefròleg Josep Maria Campistol– es troben entre els professionals més ben valorats de l’estat en la seva especialitat, segons un estudi que recull l’opinió de 2.400 experts.
Es tracta del primer monitor de reputació sanitària (MRS) que es realitza a Espanya i que inclou els rànquing de millors hospitals públics i privats, serveis hospitalaris i professionals mèdics per especialitats. L’estudi, fet amb opinions de professionals sanitaris i pacients, ha estat realitzat per l’Institut d’investigació de mercats Anàlisis i Investigació i finançat pel Monitor Empresarial de Reputació Corporativa (Merco).
Josep Brugada segon, darrera Valentí Fuster
El cardiòleg banyolí Josep Brugada, de l’Institut Clínic del Tòrax, se situa en segona posició a la classificació de la seva especialitat, rànquing que encapçala Valentí Fuster. Brugada era fins aquest estiu director mèdic de l’Hospital Clínic de Barcelona, càrrec en què va ser substituït pel nefròleg Josep Maria Campistol. Fill del pediatre Josep Campistol i germà de Jaume Campistol, els enquestats a l’estudi el consideren el nefròleg amb més bona reputació de l’Estat. El tercer gironí de l’estudi és Jaume Campistol, el vuitè pediatre amb més bona reputació de la sanitat espanyola. És el cap de servei de Neurologia a l’Hospital Sant Joan de Déu i manté el seu consultori de Neuropediatria a Girona.
En aquest primer monitor de reputació sanitària, l’Hospital Universitari de La Paz i la Clínica Universitat de Navarra encapçalen la llista de centres hospitalaris públics i privats amb més bona reputació a l’Estat espanyol. Madrid i Barcelona acullen els cinc millors hospitals públics, que són La Paz, l’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, el Gregorio Marañón, l’Hospital de la Vall d’Hebron i el 12 d’Octubre, mentre que els millors centres privats són la Clínica Universitat de Navarra, l’HM Montepríncipe, l’HM Sanchinarro, el Quirón de Madrid i l’Hospital Ruber Internacional. En el rànquing dels deu hospitals públics amb més bona reputació en funció dels seus serveis hi ha també l’Hospital Universitari i Politècnic la Fe, l’Hospital Universitari Ramón y Cajal, l’Hospital Universitari Virgen del Rocío, l’Hospital Universitari Clínic San Carlos i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Pel que fa als privats, també figuren a la llista l’Hospital Sanitas La Sarsuela, l’Hospital Sanitas La Moraleja, l’Hospital Quirón de Barcelona, l’Hospital Universitari Sagrat Cor i l’Hospital Quirón Teknon. Segons José María San Segundo, director tècnic de l’estudi, aquest rànquing recull la valoració de 2.399 experts -metges, infermers, associacions de pacients i periodistes-, que han analitzat 186 indicadors de qualitat i rendiment assistencial. «Pretenem fer una petita contribució honesta, lliure i científica a la sanitat espanyola», assenyala San Segundo qui va subratllar que els hospitals més valorats són a la llista perquè així ho han decidit els professionals sanitaris.
L’estudi analitza 14 serveis hospitalaris i posa de manifest la prevalença de la sanitat pública en la majoria de les categories. La Paz lidera el rànquing en Dermatologia mèdica quirúrgica i Venereologia, Obstetrícia i Ginecologia, Pediatria, Reumatologia, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i en Urologia. L’Hospital Clínic de Barcelona ocupa el primer lloc en Aparell digestiu, Nefrologia i Pneumologia, el Gregorio Marañón en Cardiologia i Psiquiatria, el 12 d’Octubre en Cirurgia general i aparell digestiu, el Ramón y Cajal en Oftalmologia i el Vall d’Hebron en Oncologia mèdica.
També hi ha centres privats entre els cinc més ben valorats en algunes categories com el Centre d’Oftalmologia Barraquer i l’Institut de Microcirurgia Ocular en Oftalmologia, la Clínica Universitat de Navarra en Oncologia Mèdica, o la Fundació Puigvert en Urologia.
Indicadors de qualitat.- Per arribar a aquestes conclusions, els especialistes consultats han tingut en compte indicadors com recursos humans i materials, nombre de llits, dotació tecnològica bàsica i d’alta tecnologia, altes totals i temps mitjà d’estades, així com satisfacció o accessibilitat del servei. Aquestes dades han estat sol•licitades als hospitals, encara que San Segundo ha indicat que només el 40% d’aquests ha col•laborat activament, la resta de dades els han obtingut del Ministeri de Sanitat i de les conselleries.
FOTOGRAFIA: El banyolí Josep Brugada és, segons els enquestats, el segon cardiòleg amb més bona reputació • Marc Martí
Més info: Llegir la notícia al DIARI DE GIRONA
Font: DIARI DE GIRONA