DIARI DE GIRONA: «La cirurgia de cataractes des que comença la intervenció fins que tanquem l’ull dura menys de 5 minuts»

Com neix la idea de crear l’Ins titut d’Oftalmologia de Clínica Girona?
El 1982 vam venir a treballar a
Girona a la Sanitat Pública, vam opositar per a una plaça d’especialista en oftalmologia, que aleshores depenia de l’Insalut. L’Oftalmologia mèdica es feia a l’Ambulatori de Santa Clara i la cirurgia es realitzava a la Clínica Girona. A finals dels any 80 un antic gerent de la Clínica Girona ens proposa muntar un Servei d’urgències d’oftalmologia per a pacients de mútua i assegurances privades, i allà, en una petita habitació d’urgències va començar l’Institut d’Oftalmologia de la Clínica Girona.

Quins objectius es van marcar?
Vam néixer per ser un servei més de la Clínica Girona i oferir una atenció oftalmològica més acurada. Això és important perquè l‘IOC compta no només amb un equip d’especialistes, sinó que també tenim al nostre abast el conjunt de metges que formen part de la Clínica.

Quines anècdotes i curiositats recorden especialment?
La persona de més edat que hem operat de cataractes tenia 105 anys. Va operar-se perquè no podia llegir, un cop operat va poder tornar a llegir i va morir als 107 anys. Era un home i va ser feliç amb la lectura. També recordem que la pacient amb més graduació que hem operat de miopia tenia 35 diòptries. En els anys 80 la cirurgia d’una cataracta durava uns 30 minuts i el pacient restava ingressat a la clínica gairabé 7 dies. Actualment, la cirurgia de les cataractes des que comença la intervenció fins que tanquem l’ull dura menys de 5 minuts. La preparació del pacient pot durar 1 hora, però una cosa és la preparació i l’altra el temps quirúrgic. Aquest escurçament del temps quirúrgic és molt important perquè significa molt poca agressió a l’ull amb una recuperació gairebé immediata de la visió. La cirurgia del despreniment de retina també ha evolucionat molt. El pacient abans gairebé estava immobilitzat al llit, sense poder-se moure. Ara els operem i marxen al cap de 12 hores. Abans un metge gairebé feia tota mena d’intervencions, avui dia això és impossible si es vol ser un centre punter. L’especialització ha fet que entre els 14 oftalmòlegs de l’Institut d’Oftalmolgia puguem abarcar moltes problemàtiques i intentar resoldre-les amb la màxima efectivitat possible.

Hi ha molts tipus de lents intraoculars?
Sí, avui dia en el mercat hi ha molts tipus de lents. Abans la gent havia de portar unes ulleres molt gruixudes i ensopegaven per tot arreu. Ara els hi posem unes lents intraoculars. Les més normals són les monofocals, que vol dir que tenen un sol focus, que enfoquen de lluny o enfoquen de prop. Després hi ha les bifocals i les trifocals , això vol dir que tenen molts més focus per visió de lluny, de mitjana distància i de prop. Aquestes són les millors i les més recomanables si el pacient és apte per poder-les portar i el preu també varia en funció de tipus de lent.

Realitzen intervencions per treure les ulleres?
I tant que sí! Això és una gran solució per a la gent que té graduació i no vol portar ulleres, que no tolera les lents de contacte o que simplement es vol operar per motius estètics. És necessari realitzar unes proves específiques prèvies on es determinarà si el pacient és apte o no. Si és apte, hi ha diferents tècniques que avui dia permeten operar molts tipus de gent que abans era impensable que ho haguessin pogut fer.

«L’especialització fa que entre els 14 oftalmòlges de l’IOC puguem abraçar moltes problemàtiques»

«La pacient amb més graduació que hem intervingut de miopia tenia 35 diòptries»

Nota informativa en PDF


Font: DIARI DE GIRONA