EL PUNT AVUI: Un de cada dos gironins que no té mútua sanitària voldria contractar-ne una

La Clínica Bofill de Girona va donar a conèixer ahir els resultats d’una enquesta de satisfacció sobre els serveis sanitaris de la demarcació

21/11/12 02:00 – GIRONA – NÚRIA ASTORCH
Un 57% dels ciutadans que no tenen contractada cap mútua d’assistència sanitària privada creu que seria convenient tenir-ne una. Entre els motius per donar-se d’alta d’una mútua, destaca, en un 58% dels casos, la rapidesa en l’atenció; en un 24%, les deficiències detectades en la sanitat pública i en un 15%, l’accés a especialistes.

Aquestes són algunes de les dades que la Clínica Bofill ha recollit en una enquesta que ha fet a 300 veïns de Girona, situats a la franja d’edat d’entre els 30 i els 60 anys. La meitat de les persones enquestades són mutualistes, i l’altre meitat són només usuaris de la sanitat pública. Amb tot, un 70% dels enquestats es mostra satisfets amb l’oferta sanitària que hi ha a les comarques gironines. Pel que fa al 30% restant, un 29% hi troba a faltar rapidesa en l’atenció, i un 21% dels usuaris es queixa que cal desplaçar-se fins a Barcelona per a determinades especialitats.

Pel que fa a la sanitat pública, els usuaris demanen una major rapidesa (24%), la millora de les llistes d’espera (22%) i una humanització de la medicina amb una atenció més personalitzada (16%). I quant als centres privats, la primera petició és que tinguessin uns costos més raonables (36%), més humanitat en la praxi mèdica (11%) i la millora de la tecnologia (6%).

La directora de comunicació de la Clínica Bofill, Noemí Yepes, que va presentar els resultats de l’enquesta, va destacar que un 22% dels enquestats no va respondre la pregunta sobre què caldria millorar d’aquest sector, i un 11% va expressar que no tenia cap queixa.

En concret, i preguntats sobre el grau d’excel•lència que atorgarien a hospitals gironins, el Trueta se situa, amb un 32%, en primer lloc; seguit de la Clínica Girona (22%), el Santa Caterina i la Bofill, que empaten en la tercera posició, amb un 20%, i la Clínica Onyar, que se situa a la cua amb un 6%.

Pel que fa al rànquing de mútues, d’acord amb l’enquesta, els resultats coincideixen amb la quota de mercat que tenen. De major a menor reconeixement hi ha : Adeslas (18%), Montepio Girona (13%), Agrupació Mútua (12%) Medifiatc (12%), Sanitas (11%) i Asisa (9%). Els resultats de l’enquesta es van donar a conèixer ahir durant la I Jornada de l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES) que es va celebrar a Girona, organitzada per la Clínica Bofill.

Flexibilitat a l’hora de ser atès en clíniques de Girona

Una de les respostes que més criden l’atenció de l’enquesta és que un 97% dels preguntats han respòs que els semblaria bé o molt bé poder triar ser atès, indistintament, a qualsevol d’aquests centres: Josep Trueta de Girona, Santa Caterina de Salt, Clínica Girona, Clínica Bofill i Clínica Onyar.

La directora de comunicació de la Clínica Bofill, Noemí Yepes, que va presentar els resultats de l’enquesta, va raonar que aquesta situació, que socialment té un ampli suport, ni tan sols es té en compte per part de la classe política. En la jornada, inaugurada pel director territorial de Salut, Josep Trias, un altre dels temes que es van tractar va ser el del Smart Salut. Es va presentar una aplicació que va lligada a un sistema de la història clínica electrònica.

A la fotografia: Personal sanitari, durant una intervenció quirúrgica, en una imatge d’arxiu. Foto: LLUÍS SERRAT.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al diari EL PUNT AVUI
Font: EL PUNT AVUI