15 des. 2011 DIARI DE GIRONA: La Clínica Girona obté l’aparell més nou de l’Estat per diagnosticar patologies a través de la retina
GIRONA | F.B.
L’Institut d’Oftalmologia de la Clínica Girona ha adquirit un Optomap de nova generació amb autofluorescència de camp ampli. Aquest aparell és, de moment, el més nou i potent de tot l’Estat espanyol en el diagnòstic de patologies a través de la retina. Amb aquesta nova tecnologia els especialistes poden diagnosticar de manera precoç qualssevol malaltia o anomalia ocular, que amb les exploracions convencionals eren més difícils de detectar i requerien, en molts casos, altres proves complementàries. Entre els avantatges del nou mètode de diagnosi figura, a més de la precisió en el diagnòstic, el fet que és indolor i no invasiu pel pacient.
Oftalis, l’Institut d’Oftalmologia de Clínica Girona, ja comptava amb un Optomap des de feia 3 anys, que també va ser el primer en entrar en funcionament a Girona. Ara adquireix un nou aparell de darrera generació que a les qualitats de l’Optomap afegeix una major resolució i la possibilitat de realitzar autofluorescència retiniana.
Segons l’especialista en retina i diabetis ocular de l’Institut d’Oftalmologia de la Clínica Girona, el doctor Miguel Àngel Zapata, «l’autofluorescència és capaç de valorar l’estat metabòlic és a dir l’activitat, d’un dels teixits més importants de l’ull, l’epiteli pigmentari de la retina. Això ens permet observar zones retinianes amb molt poca activitat i zones on hi ha una activitat augmentada que pot causar un dany futur a la retina. Aquesta prova no només ens mostra una imatge de la retina sinó que a més ens permet estudiar el seu estat funcional».
Es tracta per tant, d’un mètode de diagnosi eficaç i no invasiu, per la qual cosa no tenen complicacions ni inconvenients per al pacient. Des del punt de vista clínic l’Optomap és una nova eina per diverses patologies, ja que facilita el diagnòstic i millora el control evolutiu, però sobretot facilita l’estudi en retina perifèrica pels casos de diabetis ocular, despreniment de retina, tumors intraoculars i malalties vasculars retinianes. De fet, actualment la Clínica Girona i l’Institut d’Assistència Sanitària treballen en un estudi comú sobre la detecció precoç de l’Alzhèimer, i el nou aparell adquirit hi juga un paper fonamental ja que permet fer escàners de retina i observar el problema.
LA CLAU
AVANTATGE
Útil per a la detecció de malalties com la diabetis o l’Alzhèimer
El nou Optomap és útil per la detecció de malalties com la diabetis o l’Alzhèimer. A banda d’això, també permet diagnosticar amb menys temps la major part de les anomalies oculars.
Font: DIARI DE GIRONA