DIARI DE GIRONA: La nova Clínica Girona vol ser realitat el 2019

Les noves instal·lacions triplicaran la superfície de l’actual i ocuparan més de 36.000 metres quadrats

07.07.2016 | 09:56

  • 116 llits repartits en 108 habitacions
    Les àrees d’internament inclouen quatre unitats d´hospitalització medicoquirúrgiques, una d’hospitalització maternoinfantil i neonatologia i una UCI amb vuit boxes.
  • 10 boxes a la nova àrea d’Urgències
    El servei d’Urgències tindrà vuit boxes per atendre adults i dos més de pediàtrics. Dos seran d’aïllament i un de RCP-Trauma Shock.
  • 14 sales de diagnòstic per a la imatge
    A més de TAC, raig X, ecografies o mamografies, també hi haurà una sala de ressonància magnètica vertical, única a la demarcació
  • 38 llocs d’hemodiàlisi en quatre sales
    L’espai de diàlisi estarà repartit en quatre sales amb 38 llocs, tres consultes, una sala de cures i un box d’hemodiàlisi individual.
  • 118 places d’aparcament a les plantes subterrànies
    A les tres plantes subterrànies hi haurà espai per a 108 vehicles, a més de magatzems i serveis interns.

El futur edifici a la carretera de Barcelona tindrà vuit plantes en alçària i tres més subterrànies Es començarà a construir a finals d’any i els treballs duraran 26 mesos

GIRONA | ALBA CARMONA La nova Clínica de Girona vol ser una realitat a mitjan any 2019. Pressupostat en 52 milions d’euros que es finançaran amb recursos propis i amb crèdits bancaris, el nou equipament sanitari a la zona sud de la ciutat serà un edifici amb vuit plantes d’alçària més tres de subterrànies, dissenyat perquè hi entri llum per totes bandes.

Els responsables de la clínica han entregat el projecte a l’Ajuntament aquest mes de juny, i un cop rebin el permís, es posaran a treballar. «Esperem que el tràmit sigui ràpid, perquè el consistori ja coneix el projecte i tot ha estat consensuat prèviament», va detallar el gerent de la Clínica Girona, Pere Espígol.

Després de deu anys gestant el nou edifici,ubicat als números 204-206 de la carretera de Barcelona, la futura clínica es començarà a construir a finals d’aquest any i els treballs duraran uns 26 mesos. L’objectiu és tenir-lo enllestit a principis del 2019 i acabar el trasllat aquell estiu.

El projecte, dissenyat pel despatx d’arquitectes PMMT amb la col·laboració dels professionals del centre, preveu triplicar l’espai de l’actual, ja que passarà dels 12.000 metres quadrats de la seu al carrer Joan Maragall a més de 36.000.

Segons va explicar ahir en roda de premsa el gerent de la Clínica Girona, serà un edifici «eficient, sostenible i accessible, un edifici que cura» i que a més, donarà «una nova cara al sud de la ciutat».

Amb 111 metres d’amplada de façana, la clínica tindrà onze plantes a la cara de la carretera Barcelona -tres sota terra, amb 180 places d’aparcament i magatzems- i en rebaixarà dues a la part posterior, encarada a les vies del tren.

«Serà un edifici funcional i molt diàfan», va explicar Espígol, que va indicar que s’aprofitarà la llum natural amb grans finestrals i també diversos patis interiors. Tindrà nou ascensors, quatre dels quals públics, i escales mecàniques per facilitar la mobilitat dels pacients, el personal i els subministraments.

SITUACIÓ DE LA NOVA CLÍNICA GIRONA

Potenciar el bloc quirúrgic

S’equiparà amb alta tecnologia i s’ampliarà considerablement l’àrea quirúrgica, que actualment té vuit sales on a més d’intervencions s’hi fan també parts i endoscòpies.

A la tercera planta del nou centre de salut s’hi construiran vuit quiròfans -tres dels quals amb un revestiment de plom per a fer intervencions usant raigs X-, tres sales de parts i tres més per fer-hi endoscòpies.

La nova seu tindrà 116 llits repartits en 108 habitacions, xifra que no suposarà un gran increment respecte al centenar que hi ha ara, perquè, a parer d’Espígol, la medicina actual porta a potenciar l’hospital de dia i la cirurgia ambulatòria en operacions de traumatologia o cataractes, que suposa menys estades hospitalàries.

«Cada cop més, el pacient ingressa al matí i al vespre torna cap a casa, les operacions són més àgils i menys agressives», va afirmar. Així, l’àrea de l’hospital de dia medicoquirúrgica, oncològica i medicina del dolor tindrà uns vint boxes i una sala de cirurgia menor ambulatòria.

Pel que fa a la resta de serveis sanitaris, entre d’altres, a les futures instal·lacions hi haurà espai per a una Unitat de Cures Intensives (UCI) amb vuit boxes, una zona d’urgències, oftalmologia, fisioteràpia, catorze sales de diagnòstic per a la imatge, hemodiàlisis, anatomia patològica, una unitat de reproducció humana i diagnòstic genètic o el laboratori, per exemple.

Entre la cartera de serveis de la futura Clínica de Girona, a més, n’hi ha d’únics a les comarques gironines, com la ressonància magnètica vertical, que funciona des de fa quatre anys, i una sala de PET-TAC. Es tracta d’una de les proves més efectives per detectar els tumors i metàstasis i, actulament, els malalts de càncer que les necessiten, s’han de desplaçar a Barcelona.

Un cop estiguin enllestides les noves instal·lacions, va explicar ahir el responsable del centre sanitari, caldrà dotar la clínica de més personal. A més, per facilitar l’accés a la zona, els responsables de la institució sanitària han demanat a l’Ajuntament de Girona que reforci el transport públic que arriba fins a la carretera Barcelona.

L’edifici vell, en venda

El trasllat deixarà lliures les instal·lacions al centre de la ciutat, que la Clínica Girona ha ocupat des de la seva fundació l’any 1934. Una part d’aquest edifici se cedirà a l’Ajuntament gironí perquè ampliï el col·legi Verd, situat al costat, mentre que la resta es vendrà per a usos comercials o residencials. Segons va explicar ahir Espígol, no hi ha novetats pel que fa a possibles compradors.

http://www.diaridegirona.cat/girona/2016/07/07/nova-clinica-girona-vol-realitat/792669.html

ddg galeria nova clinica

GALERIA FOTOGRÀFICA

http://www.diaridegirona.cat/multimedia/fotos/girona/2016-07-06-64318-nova-clinica-girona.html

 

El centre vol continuar operant els pacients derivats de la sanitat pública

El gerent assegura que el Departament no li ha comunicat la intenció de reduir les derivacions

07.07.2016 | 00:00

A.C.GIRONA La Clínica Girona vol continuar operar pacients derivats dels hospitals públics amb l’objectiu de seguir «sent útils», segons Espígol. «Volem col·laborar amb la societat gironina, que s’aprofiti dels recursos de què disposem per reduir les llistes d’espera», va dir ahir. Tot i que el Departament de Salut ha manifestat públicament la seva intenció de reduir les derivacions als centres privats amb ànim de lucre si els públics poden assumir més activitat, Espígol va assegurar que la conselleria no els ha comunicat «res» en aquest sentit.  Va recordar que fa 70 anys que la Clínica Girona col·labora amb les institucions públiques i que és «eficient, per preu i qualitat» per la conselleria. Així, va exposar que a la Generalitat li surt més barat operar a la clínica que en d’altres hospitals de la demarcació. «Tenim un preu pactat per alta hospitalària que se situa en 1.500 euros per pacient, sigui quin sigui el tipus d’operació, i és la tarifa més baixa de les comarques gironines», va dir Espígol.  El contracte actual signat entre el centre i el CatSalut expira el 2022, i es va renovant anualment. Les derivacions provinents de la pública suposen un 20% de les operacions que es fan a la Clínica. L’any 2015 van ser unes 1.600, la majoria provinents de l’hospital Josep Trueta, però també del Santa Caterina de Salt i de Blanes. A més, el 95% de les sessions de diàlisi de la clínica també vénen de la pública.  «Nosaltres tractem a tothom per igual, vinguin de privada o de pública; aquí els malalts reben un bon servei i som eficients», va reivindicar el gerent, que va subratllar, a més, que gràcies a les derivacions es poden eixugar les llistes d’espera dels centres públics.
Tampoc va obviar que reduir l’activitat pública podria suposar acomiadaments al seu centre.

http://www.diaridegirona.cat/girona/2016/07/07/centre-vol-continuar-operant-pacients/792670.html

La notícia en pdf