13 oct. 2016 DIARI DE GIRONA: Implanten per primer cop a Girona un sistema per tractar l’obesitat mòrbida
L’operació, feta a la Clínica Girona, consisteix en un tub amb una vàlvula que permet aspirar els aliments des de l’estómac
Girona | Alba Carmona 12.10.2016 | 07:22
Una intervenció feta als quiròfans de la Clínica Girona permet tractar de manera pionera a les comarques gironines l’obesitat mòrbida. El sistema, que consisteix en un tub amb una vàlvula per aspirar els aliments des de l’estómac un cop ingerits, fa dos anys que s’ofereix a l’Estat i, segons la Clínica, de moment només se n’han col·locat una quarentena a Barcelona i un a Madrid.
L’operació realitzada pel digestòleg Ferran González Huix va ser el 30 de setembre i la pacient era una dona de 45 anys i 98 quilos de pes, amb un índex de massa corporal de 39, quan a partir de 40 es considera una obsesitat molt important. Va ser donada d’alta a les poques hores de la implantació de l’anomenat AspireAssist, perquè la intervenció consisteix en un breu procediment ambulatori amb sedació profunda percol·locar un tub entre la paret abdominal anterior i l’interior de l’estómac, mitjançant control endoscòpic. A la part externa, un tap actua com una vàlvula que es pot obrir i tancar i que permet aspirar el contingut de l’estómac.
El doctor Gonzàlez Huix explica que la principal funció d’aquest sistema és que després de menjar, el pacient extregui una part dels aliments ingerits mitjançant una bomba d’aspiració que s’adapta a la vàlvula externa. “Es pot aspirar entre un 20 i un 40% del que ha menjat, i ho pot fer després de cada àpat”, indica.
“Amb aquest sistema es pot arribar a perdre molts quilos essent un sistema competitiu amb l’actual cirurgia de la obesitat pels seus resultats: la pèrdua de pes que s’aconsegueix arriba als 40-60 quilos, molt superior a la pèrdua que es pot obtenir per altres sistemes endoscòpics, i similars als obtinguts amb la cirurgia bariàtrica convencional, però sense la necessitat d’operar al pacient”, apunta el digestòleg, que remarca que després calen uns controls perquè el pacient no tingui dèficit de vitamines i minerals.
Sistema poc invasiu
Entre els avantatges del sistema, explica González Huix, hi ha que és “molt efectiu” i, a part de ser “poc invasiu, és reversible, ja que es pot retirar i l’orifici de la panxa es tanca espontàniament”. És modulable, perquè el pacient escull el pes que perd, els dies que es vol aspirar i el temps que vol deixar-se el tub. Pel que fa als desavantatges, hi ha la possibilitat d’infeccions i el fet de portar la vàlvula a l’exterior de la panxa.
Actualment el més habitual és deixar-lo per un any, indiquen des de la Clínica Girona, però, de fet, hi ha pacients que demanen que els deixin la vàlvula tancada, sense fer-la servir, per si es tornen a engreixar.
http://www.diaridegirona.cat/comarques/2016/10/12/implanten-cop-girona-sistema-tractar/808801.html