26 ag. 2017 DIARI DE GIRONA: L’Hospital d’Olot ha realitzat 3.000 sessions de diàlisi a 33 pacients
La falta de professionals en servei d’imatges mèdiques obliga l’Hospital d’Olot i la Garrotxa a establir un conveni amb l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) per poder cobrir els TACS derivats de les àrees bàsiques de Besalú i d’Olot
Xavier Valeri 26.08.2017 | 07:44
L’Hospital d’Olot i de la Garrotxa, en el primer any d’existència, ha realitzat 2.999 sessions de diàlisi a 33 pacients. El nombre de sessions ha suposat que cada pacient s’hagi estalviat uns 15.000 quilòmetres en desplaçaments per cobrir les 156 sessions que li corresponen en un any. Un conveni entre l’Hospital d’Olot i la Clínica de Girona, l’1 d’agost de 2016, va permetre l’obertura del servei.
Josep Lluís Lara anava a Figueres a fer diàlisi 3 dies a la setmana. Es llevava a 2/4 de 7 del matí i per esperar l’ambulància comunitària. A les 8 del matí, arribava a Figueres i començava les 4 hores de diàlisi que li toquen per poder viure.
Un cop havia acabat la sessió havia d’esperar que els companys de viatge acabessin les seves. Tot plegat li suposava unes 8 hores. Poder fer la diàlisi a la ciutat on viu Olot, li estalvia 4 hores. Va dir: «Acabo la diàlisi i en 5 minuts estic a casa, on puc descansar si em trobo malament».
El cap del servei de diàlisi de la Clínica Girona, Josep Bromsoms, va explicar que quan van decidir activar el servei a Olot va pensar: «Els quilòmetres que estalviarem als pacients, els farem els metges». Al final, segons ell, no ha anat així perquè cada dia viatja fins a Olot un metge nefròleg diferent. L’acompanyen dos infermeres i una tècnica auxiliar infermera. Totes tres estan especialitzades en nefrologia i servei de diàlisi. El servei obre tres dies a la setmana –dilluns, dimecres i divendres en horari de les 8 del matí a les 20 hores del vespre. La zona habilitada per realitzar les hemodiàlisis als pacients està ubicada a la segona planta i disposa de tretze llocs de tractament.
Al cap d’un any de servei ,segons va explicar Bromsoms, van tenir 14 altes: 5 desplaçats a un altre hospital, 2 pacients van rebre trasplantament de ronyó i en conseqüència van poder deixar la diàlisi i 7 pacients van morir.
El gerent de la Fundació Hospital d’Olot, Josep Maria Padrosa, va explicar que en el moment actual hi ha vint pacients, dels quals quatre esperen un trasplantament de ronyó per poder fer vida normal i els altres per edat han de viure amb la diàlisi.
Va explicar que tenen malalts d’altres llocs de l’Estat que passen períodes de vacances a la Garrotxa, a casa de familiars i fan la diàlisi a l’hospital d’Olot. Va explicar que un malalt de diàlisi ha de gestionar les vacances sobre la base de l’autonomia que li permet la malaltia. Va comptar una autonomia d’entre 30 i 35 hores després de la darrera sessió de diàlisi.
Falten professionals
El gerent de la Fundació Hospital d’Olot, Josep Maria Padrosa, va alertar de la manca de professionals de medicina. Va explicar que la voluntat de l’hospital es cobrir tots els TACS que es necessiten a la Garrotxa a partir del setembre, passades les Festes del Tura.
Ara, fan 2.400 TACS a l’any, però els 140 TACS derivats de les àrees bàsiques de salut d’Olot i de Besalú els han de fer a Girona. Per poder tapar la mancança, l’Hospital d’Olot i de la Garrotxa ha hagut de fer un conveni amb l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI). L’acord permetrà que professionals de l’IDI es desplacin a Olot. Padrosa va explicar que la manca de professionals els ha obligat a establir acords amb instituts i serveis. Segons ell, la causa de la falta de metges són les jubilacions i va avisar que la Generalitat tindrà problemes per cobrir les baixes per edat.
http://www.diaridegirona.cat/comarques/2017/08/26/lhospital-dolot-ha-realitzat-3000/864016.html