12 des. 2017 EL PUNT AVUI: Les obres del pont del Dimoni i de la Clínica Girona, al gener
- El gerent del centre hospitalari, Carles Espígol, va confirmar ahir que tenen contractades les empreses que han de fer tant l’obra de la clínica com la de la urbanització, i que començaran “immediatament”, tan bon punt els donin la llicència d’obres
- L’Ajuntament preveu una cinquantena d’obres i projectes urbanístics per al 2018
- El ple va aprovar una modificació de crèdits per invertir-hi 1,25 milions de superàvit
La ciutat de Girona viurà d’aquí a poques setmanes l’inici de dues obres molt esperades. Per una banda, la reconstrucció del pont del Dimoni damunt del riu Güell, a pocs metres de la seva ubicació històrica. Per l’altra, l’edificació de la nova Clínica Girona al carrer Barcelona, a l’entrada sud de la ciutat. Està previst que les dues obres comencin com a molt tard durant el mes de gener.
En el cas del pont del Dimoni, hi ha un pressupost previst de 510.000 euros i un període d’execució d’entre nou i deu mesos. El pont es va desmuntar el 1968; l’any vinent, doncs, farà cinquanta anys. Pel que fa a la Clínica Girona, el tinent d’alcalde d’Urbanisme de la ciutat, Joan Alcalà, diu que hi ha la possibilitat que la llicència d’obres es pugui donar abans no acabi l’any, tot i que situa el gener com la data més probable.
El gerent del centre hospitalari, Carles Espígol, va confirmar ahir que tenen contractades les empreses que han de fer tant l’obra de la clínica com la de la urbanització, i que començaran “immediatament”, tan bon punt els donin la llicència d’obres. Es tracta d’una obra de caire privat, però que ha de tenir també un clar retorn públic amb la recuperació de l’entrada sud de Girona (el sector de les naus industrials abandonades del carrer Barcelona).
La reconstrucció del pont del Dimoni és només una de les més de cinquanta obres i projectes urbanístics que el govern de la ciutat vol fer avançar a partir de l’any vinent.
Més inversió
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va presentar ahir aquest pla d’obres per als pròxims dos anys acompanyada d’Alcalà i de la tinenta d’alcalde d’Hisenda, Maria Àngels Planas. El govern destinarà a inversions l’any vinent vuit milions d’euros, 1,25 milions dels quals sortiran del superàvit dels comptes generals d’aquest exercici. Precisament ahir el ple va aprovar una modificació de crèdits per dedicar aquests diners a diverses inversions.En concret, es destinaran a la redacció de diversos projectes (480.000 euros), als vestidors de la policia municipal (160.000 euros), a treure la rotonda del carrer Cardener amb el carrer de Reggio Emilia per fer-hi un encreuament semafòric (300.000 euros), al carrer Cardenal Margarit (250.000 euros) per pacificar-hi el trànsit, i als treballs per impermeabilitzar el badalot de la plaça de Josep Pallach (55.000 euros) i posar fi així a les filtracions al pàrquing del subsòl.
El Modern i la UNED
Dos projectes més que també són remarcables de la previsió que fa l’Ajuntament són la reforma del cinema Modern per fer-hi l’anunciat centre cultural i de creació i, molt a prop del Modern, l’adequació de l’edifici de l’antiga UNED. Madrenas va dir que el consistori està treballant amb la Diputació de Girona perquè els en cedeixi l’ús, amb la voluntat de fer-lo servir per ubicar-hi activitats de l’àrea de Salut –amb especial dedicació a la salut dels joves– i preveient que els joves en facin ús amb fórmules “imaginatives” de cessió per a l’autogestió dels espais. L’alcaldessa va admetre que entitats com ara el casal de joves Quatre Rius i el cau de Vista Alegre –totes dues reclamen espais– podrien ser bones candidates en aquest sentit.
D’altra banda, l’any vinent seran més evidents els treballs de reforma de la Central del Molí, que ha de donar cabuda en el futur a dependències municipals. L’alcaldessa va dir que ja s’hi està treballant, tot i que de moment les feines han estat dins l’edifici.
Pistes cobertes
El govern de la ciutat preveu també la creació d’un nou lavabo públic al Barri Vell. S’ubicarà a la pujada de Sant Feliu, i va lligat a l’enderroc de l’edificació del número 6 del carrer. Mentrestant, es continua treballant en la construcció de la pista coberta de l’escola Cassià Costal i l’any vinent s’iniciarà la segona fase, que suposarà la conversió de la pista coberta en pavelló. Madrenas va assegurar que properament també es farà la coberta de la pista poliesportiva de Fontajau, situada al costat del local social i el camp de futbol municipal de Fontajau. Pel que fa als coberts, es preveu fer-ne un a la plaça de Miquel de Palol, amb vista que sigui l’escenari d’activitats i festes ciutadanes. Aquest projecte va vinculat als pressupostos participatius, per als quals l’alcaldessa va avançar que l’any vinent es mantindrà la partida d’1,2 milions que s’hi havia destinat en les últimes edicions. El govern també preveu tirar endavant la reforma de la Casa Pastors i de la biblioteca de la Casa de Cultura, entre altres projectes. Pel que fa a la preparació d’un terreny per ubicar-hi les caravanes dels firaires durant els dies de Fires, l’alcaldessa va explicar que estan considerant diversos solars on es podrien col·locar, tot i que encara no tenen una decisió presa.
L’amiant que hi ha sota l’asfalt al carrer Barcelona
Un dels grans projectes del govern de la ciutat és la conversió del carrer Barcelona en un vial més amable, atractiu i segur per als vianants i les bicicletes. El projecte de la Clínica Girona, així com la remodelació de la plaça de Salvador Dalí –davant l’Hipercor– i la reforma de la plaça Espanya, són alguns dels projectes que han d’afavorir aquesta reconversió. Queda, però, la qüestió de treure l’amiant que hi ha sota l’asfalt, que es va conèixer el 2009 arran d’unes obres de reasfaltatge. L’alcaldessa va dir ahir que s’estan considerant diverses opcions. Sense voler entrar en gaires detalls, va assenyalar que l’any que ve s’estudiaran solucions tècniques per al problema de l’amiant, que podrien ser més senzilles i barates que les que s’havien estudiat fins ara. La concentració d’amiant sota l’asfalt del carrer Barcelona és del 2,28%, xifra considerada baixa.