Kai Vilanova: “La RM multiparamètrica de pròstata pot reduir el sobrediagnòstic i millorar la detecció del càncer”.

El radiòleg de Clínica Girona ha participat a la I Jornada d’Actualització en Radiodiagnòstic Quirónsalud, el passat 5 d’octubre a Màlaga

L’Hospital Quirónsalud Málaga ha celebrat, el dia 5 d’octubre, la I Jornada d’Actualització en Radiodiagnòstic Quirónsalud, una trobada multidisciplinària que ha inclòs ponències de totes les modalitats diagnòstiques: ecografia, mamografia, ressonància i TAC. La Jornada, organitzada pels Hospitals Quirónsalud Málaga i Quirónsalud Sagrat Cor, ha congregat a 90 inscrits, entre els quals es troben radiòlegs de les vuit províncies andaluses, com els caps de tots els serveis de radiologia de Quirónsalud a Andalusia.

La trobada ha estat presentat pel Dr. Tomàs Urda, director gerent dels Hospitals Quirónsalud Màlaga i Marbella; i el Dr. Carlos Alonso, cap del servei de Radiologia i Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Quirónsalud Màlaga. Entre els ponents, destaca la presència del Dr. Pablo Valdés, president de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica, i del Dr. Joan Carles Vilanova, director mèdic del Servei de Ressonància Magnètica de Clínica Girona i president de l’últim comitè científic del congrés nacional d’aquest any.

En paraules del doctor Carlos Alonso, cap de Radiologia de Quirónsalud Màlaga i organitzador de la jornada, “aquesta reunió pretén ser, avui i en properes edicions, un punt de trobada per als radiòlegs andalusos, on poder tractar els temes més nous entre els quals es troben la implantació de la tomosíntesis o la ressonància multiparamètrica de pròstata “.

El doctor Ignacio Galán, de l’Hospital Quirónsalud Sagrat Cor, es va encarregar de la primera ponència, centrada en el present i futur de la tomosíntesis mamària. “La tomosíntesis crea una imatge en 3D de la mama, el que augmenta la sensibilitat i especificitat de la mamografia, reduint significativament indicacions de biòpsies innecessàries gràcies a aquesta tècnica. Els últims estudis han demostrat un augment del 35% en la taxa de detecció de càncer de mama gràcies a l’ús d’aquesta tecnologia “, apunta.

RM per millorar la detecció del càncer

La RM multiparamètrica de Pròstata ha estat el següent tema a tractar, en el torn del doctor Joan Carles Vilanova, de la Clínica Girona-IDI, qui ha postil·lat que “aquesta tècnica pot reduir el sobrediagnòstic i millorar la detecció del càncer”.

Posteriorment, el doctor Ernesto Rivera, que lidera la Unitat de Tractaments percutanis de Lesions Múscul Esquelètiques de l’Hospital Quirónsalud Màlaga, va aprofundir sobre la artroresonància magnètica (ArtroRM) de membre superior. “En introduir contrast en l’articulació i distendre la mateixa abans de la ressonància, la artro RM millora substancialment la valoració de les lesions articulars, moltes d’elles no detectades amb altres tècniques d’imatge”.

El doctor Pablo Valdés, de l’Hospital Costa del Sol, va defensar el futur de la Radiologia a Espanya, assenyalant que “les noves tecnologies radiològiques podrien augmentar l’eficiència i la capacitat de detecció, caracterització i estadificació de patologies al poder a més combinar diferents tècniques d’imatge “.

Per la seva banda, Norberto Villajos, especialista de Ressonància Magnètica de General Electric Healthcare, va exposar els avenços en TC i RM. Mentrestant, la doctora Gemma Pérez, Hospital Quirónsalud Camp de Gibraltar, va explicar el maneig del nòdul tiroïdal. “Ha augmentat un 49% la incidència de càncers menors d’1 cm i un 87% els menors de 2 cm, que es diagnostiquen gràcies a la millora dels mètodes d’imatges”, ha comentat.

El doctor Joan Carles Vilanova va tornar a prendre el torn de paraula per parlar sobre la RM de cos sencer. El va seguir la doctora Ana Carvajal, de Quirónsalud Màlaga, que va analitzar la patologia del sòl pèlvic amb RM, apuntant que “la RM és una tècnica útil i fàcilment executable en aquells casos en què l’exploració clínica no és suficient per a una convenient valoració diagnòstica “.

La següent ponència va venir de mans del doctor Iván Artero, de l’Hospital Quirónsalud Marbella, que va relatar l’ús adequat de la teleradiologia i la seva utilitat en el servei de diagnòstic per imatge. Després, el doctor Juan Mesa, Hospital Quirónsalud Còrdova, va revisar les indicacions actuals dels estudis digestius contrastats.

Per finalitzar la jornada, la doctora Esther García-Valdecasas, de l’Hospital Quirónsalud Sagrat Cor, va dissertar sobre les artèries i venes pulmonars amb TCMD. “La Tomografia Computeritzada Multidetector (TCMD) és una eina diagnòstica molt útil que permet conèixer l’anatomia de les venes pulmonars, les seves variants anatòmiques i l’existència de drenatges venosos anòmals, que amb altres tècniques d’imatge resulta impossible”.

Font i fotos: Quirónsalud

https://www.quironsalud.es/es/comunicacion/notas-prensa/todas-modalidades-diagnosticas-imagen-debate-i-jornada-actu