27 abr. 2021 Clínica Girona lliurarà capses del record com a suport al dol gestacional, perinatal i neonatal
Clínica Girona s’ha adherit a aquesta iniciativa que vol mitigar i acompanyar la família en aquest dol
A la foto destacada: Un moment de la recepció de les Capses dels Records. De dreta a esquerra: Montserrat Sargatal, Directora d’Infermeria, Maria Simon promotora de la iniciativa “La Capsa dels records”, i Miriam Codina, Supervisora d’Infermeria de Maternitat.
El dol per la mort d’un nadó durant l’embaràs, el part o poc després de néixer és encara un tema tabú a la societat. La pèrdua d’un nadó a la fase gestacional (fins a les 28 setmanes), perinatal (de les 28 setmanes a la primera setmana de vida), o neonatal (des del naixement als 28 dies de vida), comporta una gran sotrac pels pares. La iniciativa “La capsa dels records”, a la que se ha adherit la Clínica Girona, vol mitigar i acompanyar la família en aquest dol. La Maria Simon, la Quima Parra i la Laura Preixats han creat unes capses, diferents segons en el moment en què es produeix la pèrdua del nadó, per acompanyar els pares i donar-los la possibilitat de guardar alguns records, alguns objectes que simbolitzin i recordin el seu bebè.
L’objectiu de la iniciativa és acompanyar i ajudar els pares i mares a acomiadar-se’n perquè puguin afrontar de manera més positiva i saludable el procés de dol gestacional, perinatal i neonatal. Es tracta d facilitar eines i a més de facilitar eines a les famílies per tirar endavant. Segons les seves creadores de la iniciativa: “Neix de la necessitat de crear records dels seus fills i filles per no sortir de l’hospital amb els braços buits després de la seva mort. És una manera de retre homenatge a aquests nadons, sense distinció de les setmanes de gestació ni els motius de la defunció. I també de donar visibilitat a aquest dol”.
El projecte
El projecte “La Capsa dels Records” va néixer a principis d’aquest 2020 després que detectessin aquesta necessitat als hospitals, a partir de la iniciativa particular “Petita Estel” de Maria Simon. Quatre famílies, que van viure aquest dol, són les cares visibles de la iniciativa i compten amb desenes de voluntaris que els ajuden a confeccionar manualment les capses. “Ja que arribes a casa amb els braços buits, aquesta capsa t’ajuda a tenir un objecte que simbolitza el teu nadó, li dóna existència. I això et permet plorar-lo”, expliquen les autores de la iniciativa.
La Dra. Eva Palau, Directora Assistencial de Clínica Girona i Montserrat Sargatal, Directora d’Infermeria, amb les Capses dels Records.
“La Capsa dels Records” conté diferents materials elaborats a mà per les quatre famílies autores del projecte i el grup de voluntaris. A trets generals, cadascuna d’aquestes capsetes esta formada per:
- Un amanyac i un gorret que poden dur els nadons en la seva estada a !’hospital i durant el comiat.
- Una postal on incloure les dades del nadó (mida, pes, nom i cognoms, data i hora de naixement), les empremtes de peus i mans, una ecografia i les polseres d’ hospitalització de la mare i el nadó.
- Un potet on ficar el cardó umbilical ambla pinça.
- Un potet on ficar pel del nadó (depenent de l’edat del nadó); només a la capsa mitjana i gran.
- Un espai dins de la capsa on posar una fotografia del nadó o la família.
- Un tub d’assaig amb llavors que els pares poden plantar per simbolitzar l’amor cap al seu fill.
- Una espelma per homenatjar al nadó coma recordatori ens moments íntims.
- Un peluix per acompanyar el nadó en les seves últimes hores de vida, en el cas que hagi viscut.
- Un tríptic informatiu sobre el projecte i recursos útils perles famílies en dol.
A la foto destacada: Un moment de la recepció de les Capses dels Records. De dreta a esquerra: Montserrat Sargatal, Directora d’Infermeria, Maria Simon, i Miriam Codina, Supervisora d’Infermeria de Maternitat.