14 maig 2024 EL PUNT AVUI: El factòtum de la Clínica Girona
OPINIÓ / 14 maig 2024 / MIRADES
Fa un mes es va complir el segon aniversari del trasllat de la Clínica Girona des del carrer Joan Maragall i les diferents dependències de Juli Garreta i Lorenzana al nou edifici que s’aixeca imponent al final del carrer Barcelona. Era el 18 d’abril del 2022, un dilluns de Pasqua, i per primera vegada en els seus 90 anys d’història la Clínica Girona va tenir obertes dues seus durant un dia. Es preveia un trasllat complex, complicat i amb possibilitats de ser caòtic, i el cert és que aquell trasllat va ser complicat i complex, però gens caòtic. La nova clínica funciona perfectament, ha guanyat en qualitat de servei i s’ha convertit en pol d’atenció no només de les comarques gironines, sinó també de persones que s’hi adrecen provinents del Maresme, Osona i d’altres comarques. La Clínica Girona és una empresa privada integrada al sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya. El trasllat al carrer Barcelona ha dinamitzat la zona i es preveu que sigui la punta de llança d’una transformació integral de tot el barri per passar, almenys aquesta és la voluntat política, de carretera a carrer.
Al llarg dels anys, moltes han estat les persones que hi han treballat i són molts els accionistes que en formen part. Però si hi ha una persona que pugui aglutinar l’esplèndid moment actual de la institució, aquest és Carles Espígol Camps, que el 30 de desembre de l’any passat va deixar de ser el gerent de la clínica, un mes després d’haver complert 70 anys. Ara continua al capdavant com a conseller delegat.
Carles Espígol és una persona discreta i treballadora que abans de la mili havia treballat al Banc Atlàntic i que va entrar en contacte amb la clínica, el gerent de la qual era Félix Ibáñez, portant-ne la comptabilitat. Després del servei s’hi va incorporar, en va ser administrador i des de fa molts anys, gerent. Ell va reflotar la clínica des d’un punt de vista dels números i va dotar els professionals dels més moderns serveis per tal de fer-la competitiva. “Sense ell, res no hauria estat de la mateixa manera i la nova realitat de la clínica es deu a la seva planificació de fa molts anys”, explica una de les persones que han treballat més anys al seu costat. Carles Espígol va ser qui va portar el pes de les negociacions per al trasllat de la clínica, primer, i amb l’Ajuntament, després, perquè no deixés el terme municipal de la ciutat.
Aficionat al món del futbol, va jugar com a davanter centre amb diversos equips, com el Coma Cros, el Cassà i el Vidreres, entre d’altres, i és un gran aficionat del Girona i no es perd els partits acompanyant el seu net Arnau. També va participar en la vida política del seu poble, Canet d’Adri, on va entrar com a regidor el 2003, va ser alcalde per Independents per Canet d’Adri des del 2015 i va revalidar una gran majoria absoluta el 2019. El maig del 2021, quan afrontava el tram final de la construcció de la nova clínica, va deixar l’alcaldia. Van ser temps durs, travessant una pandèmia, però al final tot va arribar a bon port i la clínica obria les portes fa dos anys. I ningú qüestiona que l’ideòleg de l’operació i el seu principal factòtum va ser Carles Espígol, gerent i ara conseller delegat de la Clínica Girona.
Foto destacada: Carles Espígol, conseller delegat de la Clínica Girona CEDIDA.