06 juny 2014 El Dr. Joan Carles Vilanova dirigeix el “IV Curs Europeu de ressonància magnètica en càncer de pròstata”
Dos centenars de radiòlegs d’arreu del món, en un curs a Girona
Els dies 6 i 7 de Juny, la ciutat de Girona va acollir el IV Curs Europeu de ressonància magnètica en càncer de pròstata, on es van reunir més de 200 metges radiòlegs d’arreu del món. Durant el curs es van tractar tots els aspectes relacionats amb el diagnòstic i seguiment del càncer de pròstata utilitzant la ressonància magnètica.
La utilització de la ressonància magnètica en el càncer de pròstata està suposant en els últims anys un gran avenç per poder diagnosticar millor i de forma més precoç el càncer més freqüent en l’home.
La necessitat i el interès de formació dels radiòlegs en aquesta nova tècnica ho demostra el fet d’haver rebut inscripcions dels cinc continents; des del Nord i Sud Amèrica fins a Nova Zelanda, Austràlia, Xina, Finlàndia o Sud Àfrica, i de pràcticament d’arreu d’Europa. Aquest curs ha ofert formació pràctica de ressonància magnètica en grups de treball reduïts, el que ha condicionat haver de limitar les places de inscripció; per la qual cosa un nombre significatiu de sol•licituds no han pogut ser ateses.
El Dr. Joan Carles Vilanova, director del curs, és el Cap de Servei del Centre de Ressonància Magnètica de la Clínica Girona, radiòleg de l’Hospital Sta. Caterina i professor de la Universitat de Girona; ha sigut pioner en aplicar aquesta tècnica en l’Estat Espanyol. Precisament el Dr. Vilanova va rebre el premi “Radiología a la Investigación” en l’any 2008 per part de la Societat Espanyola de Radiologia (SERAM), per les aportacions en la recerca de la ressonància magnètica en la detecció del càncer de pròstata. Al mateix temps, l’any 2010 el Dr. Vilanova va ser guardonat amb el premi al millor treball científic radiològic publicat en l’àmbit internacional en la revista Radiology -la de més impacte en el camp de la radiologia-, mostrant la utilitat de la ressonància magnètica en poder diagnosticar de forma precoç el càncer de pròstata i estalviar biòpsies innecessàries als pacients.
La ciutat de Girona ha acollit aquesta edició del Curs Europeu de ressonància magnètica en el càncer de pròstata, després de les primeres edicions a Brussel•les, Roma i París.
De la ignorància a la consciència
Actualment el model que es segueix per diagnosticar el càncer de pròstata es absolutament antiquat. El procediment per diagnosticar el càncer de pròstata de forma precoç consisteix en fer una valoració dels nivells en la sang de l’antigen prostàtic específic (PSA), una proteïna alliberada per les cèl•lules normals de la pròstata. Les cèl•lules del càncer de pròstata alliberen majors quantitats normals de PSA, de manera que un nivell elevat de PSA pot ser senyal de càncer de pròstata havent de considerar habitualment la biòpsia prostàtica en els casos de PSA elevat.
Aquests mètodes són poc específics, el que suposa un alt índex de biòpsies negatives, sobretot en un determinat interval de PSA. Un nivell elevat de PSA no sempre vol dir presència de càncer, també pot indicar una infecció o hipertròfia de la pròstata, el que es sobreposen la hiperplàsia benigna de pròstata i el càncer prostàtic en l’augment dels nivells del PSA.
A vegades, quan els metges veuen un resultat elevat de PSA s’assumeix que es deu al càncer i es realitza una biòpsia. En l’estudi realitzat en el propi centre de la Clínica Girona i publicat en la revista “American Journal of Radiology” el 2011 (1), es demostrava que s’havien realitzat prop del 50% de biòpsies innecessàries.
Una biòpsia prostàtica és un procediment quirúrgic menor, però pot causar petites complicacions. El problema és que les biòpsies es realitzen ” a cegues”. El metge realitza una punció de la pròstata en almenys 8-12 llocs diferents mitjançant l’ecografia, amb l’esperança de trobar la presència de càncer. Però de vegades no es troba el càncer, degut a que fins ara no es podia obtenir una imatge del càncer abans de fer la punció. S’ha demostrat que amb aquest mètode es deixa de diagnosticar un 20% del càncer. Al mateix temps es realitzen biòpsies repetides “a cegues” per estar segurs que no hi ha càncer a la pròstata.
Tot aquest procediment es pot millorar amb els avenços recents en la tecnologia de ressonància magnètica (RM). La RM és un dels desenvolupaments de diagnòstic més importants de finals del segle XX, com ho demostra el fet d’haver rebut el premi Nobel de Medicina en l’any 2003, per part dels científics Paul C. Lauterbur i Peter Mansfield. Avui en dia qualsevol avaluació del cervell, la columna vertebral, l’espatlla, el genoll, i la majoria d’altres àrees del cos, no està completa sense una ressonància magnètica. Per desgràcia, la ubicació profunda de la pròstata a la pelvis va dificultar de poder obtenir una imatge clara del càncer de pròstata mitjançant la RM – al menys fins ara . La gran novetat és el desenvolupament de la imatge de ressonància magnètica d’alta resolució, molecular per la pròstata, anomenada RM multiparamètrica o multifuncional.
La nova RM multiparamètrica
Aquesta nova ressonància magnètica es realitza fins i tot abans d’una biòpsia. Si una ressonància magnètica mostra àrees de possible càncer, la biòpsia es realitza sobre aquestes àrees- això es coneix com “biòpsia dirigida”-. Si la RM no mostra àrees de preocupació, la biòpsia pot ser posposada i es poden fer proves de PSA de seguiment.
Aquestes nova tecnologia suposarà un canvi en el mètode de fer el diagnòstic del càncer de pròstata en la pròxima dècada. El problema és que pocs metges coneixen aquesta tècnica i això dificulta la seva implantació. Els metges, massa sovint, realitzen biòpsies innecessàries per trobar el càncer de pròstata. A més a més, aquestes biòpsies “a cegues”, addicionals, sovint identifiquen càncers no agressius per als quals potser no caldria fer un tractament, i es podria fer només un seguiment.
Per tant, estem davant d’un nou paradigma en el diagnòstic del càncer de pròstata utilitzant la ressonància magnètica i, al mateix temps, davant d’una gran innovació que pot suposar un gran benefici del pacient a l’hora de seleccionar el millor tractament.
La demostració de l’interès per aquesta nova RM, i la necessitat de ser aplicada, és el fet de que el proper 6-7 de juny es desplacen a Girona més de 200 radiòlegs d’arreu del món per realitzar la formació necessària i per implantar la millor eina actual per al diagnòstic del càncer de pròstata.
Dr. Joan Carles Vilanova
Director Ressonància Magnètica Clínica Girona
Radiòleg. Hospital Sta. Caterina
Professor associat. Universitat de Girona
(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21606259
Lloc: Palau de Congressos de Girona
Més info: Web del curs