Més de 5.000 pacients s’han beneficiat del SPECT-CT del Servei de Medicina Nuclear Cetir de Clínica Girona

Més de 5.000 pacients ja s’han beneficiat de l’equip híbrid SPECT-CT (BrightView XCT), del Servei de Medicina Nuclear Cetir de Clínica Girona, l’únic d’aquestes característiques que hi ha en funcionament a les comarques gironines.

Aquesta tecnologia, de darrera generació, reuneix en un sol aparell els avantatges de la Medicina Nuclear (gammagrafia) i les de la Radiologia (TC), aporta informació funcional i anatòmica, en fusionar les imatges obtingudes d’ambdues tècniques, i optimitza l’exactitud i interpretació dels estudis osteoarticulars, oncològics i cardíacs, a més de millorar considerablement el confort del pacient.

Segons afirma la Dra. Sara Guirao, Directora Mèdica del Servei de Medicina Nuclear Cetir de Clínica Girona, “amb l’SPECT-CT es millora notablement el diagnòstic de certes patologies, fonamentalment la patologia osteoarticular (fractures ocultes, patologia reumàtica, infecciosa o esportiva) i la patologia tumoral (localització i caracterització de lesions òssies)”.

Des de que va posar-se en funcionament aquest aparell, el gener del 2012, s’han pogut beneficiar més de 5.000 pacients. Segons la Dra. Sara Guirao: “Les imatges obtingudes mitjançant aquesta tècnica innovadora amb detector pla són de gran qualitat i admeten nivells baixos de radiació, localització d’alta resolució, reducció d’artefactes i dels temps d’examen. Això vol dir que es millora considerablement el confort del pacient que s’ha de sotmetre a aquest tipus de proves”.

Estudis oncològics, cardíacs i cirurgia radioguiada

El sistema SPECT-TC és de gran utilitat en els estudis oncològics, segons la Dra. Guirao, “ja que permet un rastreig del cos sencer i, entre d’altres aplicacions, aquesta tecnologia també possibilita realitzar estudis cardíacs; podem estudiar amb molta precisió la cardiopatia isquèmica, el hiperparatiroïdisme primari i la pràctica, amb molta exactitud, de cirurgia radioguiada”.

La cirurgia radioguiada consisteix en una sèrie de tècniques que impliquen la utilització de radiofàrmacs administrats al pacient prèviament o durant l’acte quirúrgic. La cirurgia radioguiada (CRG) es ve utilitzant de forma rutinària des de fa més d’una dècada, per exemple en el camp de la biòpsia del gangli sentinella (tècnica quirúrgica que es realitza a pacients amb càncer de mama i que permet obtenir informació precisa dels ganglis limfàtics de l’aixella per establir un pronòstic en les pacients i per planificar el tractament complementari posterior, amb radioteràpia i quimioteràpia).

Les diverses aplicacions del SPECT-TC comporten grans avantatges pels pacients: redueix els casos en què és necessari l’ingrés hospitalari, atès que proporciona imatges de gran qualitat, molt precises, que permeten obtenir un millor estudi de la malaltia, millorant el tractament final, amb menys dolor i permeten, en molts casos, detectar lesions minúscules (de fractures ocultes, per exemple) per després poder fer una intervenció molt més circumscrita i exacta, augmentat així el percentatge d’èxit.

Nota informativa en PDF


Font: Cetir Grup Mèdic