Clínica Girona participa a la I Jornada de millora en la Seguretat dels Pacients de les comarques gironines

Cent cinquanta professionals de diferents nivells assistencials van participar el passat dia 22 de novembre de 2012 en la I Jornada de Millora de la Seguretat dels Pacients de les Comarques de Girona, una trobada que ha estat organitzada per vuit centres sanitaris: Clínica Girona, Consorci de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), Fundació Hospital Sant Jaume d’Olot, Fundació Salut Empordà, Hospital de Campdevànol, Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, Institut d’Assistència Sanitària de Girona (IAS), Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE).

Figueres ha estat la primera seu de la jornada i està previst que de forma bianual prengui el relleu una entitat organitzadora diferent. Per l’organització: “Aquesta trobada intercentres de les comarques de Girona neix amb l’objectiu de difondre, compartir i debatre les estratègies en matèria de seguretat del pacient que es porten a terme en aquest territori. Pretén esdevenir un espai d’intercanvi d’experiències i coneixements entre els professionals amb la voluntat de sensibilitzar i promoure iniciatives que ajudin a millorar i consolidar una cultura en la seguretat del pacient”.

La jornada es va estructurar en quatre taules que van tractar: “L’abordatge integral de la seguretat del pacient”, “Contencions mecàniques. Consideracions de futur. Cap a on anem?”, “Ús del medicament i detecció d’esdeveniments adversos”, “Identificació del pacient com a cas sentinella, un pas més”.

Precisament aquest darrer tema va ser el defensat per la Sra. Montse Sargatal, Directora d’Infermeria de Clínica Girona, juntament amb Xavier Arrebola, dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà. Tots dos van coincidir en afirmar que “una inadequada identificació es una de les principals causes dels problemes associats a errors en l’assistència” i que per tant: “cal dissenyar els processos tenint en compte aquest factor”.
Segons que es va explicar en aquesta taula de debat, els problemes d’identificació s’associen amb freqüència a les complicacions produïdes per errors en l’administració de medicaments, intervencions quirúrgiques, proves diagnòstiques, transfusions sanguínies. Els pacients també poden tenir barreres de llenguatge, idiomàtiques d’audició que son aspectes que poden augmentar la probabilitat d’errors . El Sr. Xavier Arrebola i la Sra. Montse Sargatal van fer reflexionar els participants assistents a la Jornada sobre la importància del propi pacient en la seva identificació i que cal utilitzar sistemes de verificació activa com a complement a la identificació passiva (sistema de polseres). “No hem de donar per suposat que ja coneixem i sabem qui és el pacient i que també la resta de professionals ja ho saben. Els recursos materials emprats per a la identificació dels pacients no poden fer-nos relaxar en aquest procés”, van afirmar.

La jornada va comptar amb la presència de Francesc Torralba, director de la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Universitat Ramon Llull, que va impartir una conferència sobre els “Aspectes ètics en relació a la seguretat del pacient”.

Van donar la benvinguda a la jornada Dolors Pujol, regidora de Salut de l’Ajuntament de Figueres; Paquita Abulí, directora d’Infermeria de l’FSE; i Pere Plaja, director Assistencial de la mateixa entitat. Pel que fa a l’acte de cloenda va comptar amb la presència de Josep Trias, director dels Serveis Territorials de Salut a Girona i Margarita Bou, directora gerent de l’FSE.

Nota informativa en PDF


Lloc: Teatre La Cate Ronda Rector Arolas, 4 Figueres