ACES: Clínica Girona Inauguració de la nova seu

Revista ACES/ Info.79 / Primavera 2022

El 12 d’abril va tenir lloc l’acte d’inauguració de la nova Clínica Girona, situada al carrer de Barcelona, 206, de la capital gironina. Va comptar amb la presència del President del Consell d’Administració de Clínica Girona, el doctor Pere Solà; el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon; la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, i l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, entre d’altres autoritats.

Aquest gran edifici incorpora els darrers avenços tecnològics en medicina i en arquitectura sanitària, i ha suposat una inversió de 65 M€. És molt innovador en el disseny d’espais, que són polivalents, i en materials, que són asèptics i afavoridors de la salut, amb llum natural i patis interiors per millorar la confortabilitat.

ACCESSIBILITAT UNIVERSAL

S’ha buscat l’eficiència en la mobilitat dels pacients i del personal amb una accessibilitat universal: qualsevol persona podrà accedir sense barreres a qualsevol lloc. El disseny també han tingut en compte la sostenibilitat garantint l’estalvi energètic i econòmic. Pel que fa a la circulació de persones, s’han separat físicament la de públic (pacients ambulatoris, visites, familiars i acompanyants) de la tècnica (personal de la clínica i material).

La nova clínica triplica l’espai de l’immoble del carrer Joan Maragall, ja que es passa d’una superfície de 13.000 m2 a 41.000 m2, fet que ha permès ampliar tots els serveis actuals, i convertir-se en una clínica referència a Catalunya. «Guanyem en serveis a les persones i avancem cap a la medicina del futur, amb pocs dies d’estada a la clínica i diagnòstics més eficients», va assenyalar durant la inauguració el gerent, Carles Espígol. Actualment, Clínica Girona compta amb una plantilla d’unes 600 persones.

Un dels objectius ha estat ampliar les consultes externes i potenciar els serveis de cardiologia i els d’hospital de dia, així com tot el diagnòstic per la imatge. En aquest apartat destaca el Servei de Ressonància Magnètica, l’únic servei d’aquestes característiques a Catalunya i a l’Estat que concentra en un mateix departament tres equipaments que permeten fer els tres tipus de ressonància: de baixa, de mitjana i d’alta intensitat.

Igualment, la nova seu disposa de 120 llits d’hospitalització, 8 quiròfans intel·ligents d’alta definició; 3 sales de part i 3 per a endoscòpies; 8 boxs a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i 10 a Urgències; una àrea d’hospital de dia, oncològic i de medicina del dolor, amb 20 boxs individuals i una sala de cirurgia menor ambulatòria, així com sales d’hemodiàlisi. Compta també amb el suport de serveis permanents de diagnòstic per la imatge, d’anàlisis clíniques i d’anatomia patològica.

El nou edifici es distribueix en 11 nivells: 3 soterranis, la planta baixa, i 7 plantes (a dos nivells: 7 pisos per la banda del carrer de Barcelona i 5 pisos per la banda de les vies del tren). Tots els pisos estan connectats per 9 ascensors (4 de públics i 5 de tècnics), 3 celoberts que donen llum a les estances interiors de l’edifici, i les escales mecàniques que interconnecten el pis -1, la planta baixa, i les plantes 1 i 2, que són els espais ambulatoris, on hi ha accés de públic.

Les obres de construcció han suposat una inversió de 65 M€, han durat tres anys i mig, i han anat a càrrec d’una UTE liderada per Construccions Rubau, juntament amb Agefred, a partir d’un projecte arquitectònic de PMMT arquitectes, especialistes en hospitals. La direcció de l’execució de l’obra i el control de qualitat i la seguretat i salut els ha portat a terme l’empresa d’arquitectura tècnica AT2.

L’edificació de la nova Clínica Girona dignifica l’entrada sud de la ciutat i dona un nou impuls a aquesta àrea urbana fent possible que des de la iniciativa privada s’estimuli la recuperació urbanística de l’antiga carretera Barcelona. La seu antiga del Carrer Maragall va quedar tancada des del dia 18 d’abril i la clínica cedirà al Col·legi Verd una parcel·la d’uns 200 m2.

El fruit d’un esforç col·lectiu

En l’acte inaugural, el doctor Pere Solà va destacar que si aquesta nova seu s’ha pogut construir ha estat gràcies a l’esforç fet durant generacions per les nissagues de metges gironins i tots els professionals que han treballat i treballen a la Clínica: «La nova Clínica Girona és el fruit d’un esforç col·lectiu», va subratllar. I va afegir que «és una empresa sanitària amb voluntat de servei públic que va ser fundada al 1934 pel doctor Francesc Coll i Turbau juntament amb un grup de metges gironins, i ha estat membre de la XHUP (Xarxa d’Hospitals d’Utilitat Pública, actualment SICAT) des del primer dia».

https://www.aces.es/premsa-i-comunicacio/publicacions

https://www.aces.es/show_doc.asp?id_doc=3658http://www.aces.es/show_doc.asp?id_doc=3658  /pags 30 i 31