ACN / Agència Catalana de Notícies: La nova Clínica Girona obrirà l’estiu del 2019, triplicarà la superfície actual i potenciarà la cirurgia ambulatòria

El centre serà l’únic a la demarcació que farà una de les proves més efectives per detectar càncers

ACN Girona .- La nova Clínica Girona obrirà l’estiu del 2019, triplicarà la superfície de l’actual i potenciarà la cirurgia ambulatòria. Per això, el nou centre ampliarà considerablement l’hospital de dia i l’àrea quirúrgica (tindrà fins a vuit quiròfans, tres sales de part i tres més per a endoscòpies). El seu gerent, Carles Espígol, explica que això és “conseqüència de l’evolució de la medicina” perquè ara, cada cop hi ha més operacions que no requereixen quedar-se a passar la nit. A més, la nova Clínica Girona també serà l’únic centre de la demarcació on es farà una de les proves més efectives per detectar càncers (el PET-TAC). La clínica, que se situarà a l’entrada sud de Girona, serà un edifici diàfan que tindrà fins a vuit plantes d’alçada. Aixecar-la i equipar-la costarà 52 milions d’euros (MEUR).

Clínica Girona vol continuar operant pacients derivats de la pública per ser “útils” i ajudar a reduir llistes d’espera

El gerent del centre hospitalari assegura que des del Departament no se’ls ha comunicat res i que surt més barat operar a la clínica

ACN Girona .- La Clínica Girona vol continuar operant pacients derivats d’hospitals públics per “ser útils” i permetre que el sistema “aprofiti els recursos” que té l’equipament. El gerent del centre, Carles Espígol, critica que Salut encara no els ha comunicat “res” sobre la intenció de reduir les derivacions, però també subratlla que surt més barat operar a la clínica que en d’altres hospitals de la demarcació. “Tenim un preu pactat per alta hospitalària que se situa en 1.500 euros per pacient”, explica Espígol. El contracte actual signat entre el centre i el CatSalut expira el 2022, i es va renovant any rere any. Actualment, les derivacions de pacients des de la pública suposen un 20% de les operacions quirúrgiques que es fan a la Clínica Girona (1.600 anuals) i fins al 95% de les diàlisis. “Penso que donem un bon servei i som eficients per la conselleria, per la qualitat del servei i el preu que ens paguen”, subratlla el gerent.

El gerent de Clínica Girona ha sortit al pas de l’anunci fet pel Departament de Salut, que vol reduir el número de pacients que s’envien a operar al centre procedents de la sanitat pública. Carles Espígol assegura que la Clínica Girona porta dècades prestant el servei i que volen continuar fent-lo.

El contracte que Clínica Girona té rubricat amb el CatSalut per a les derivacions expira el 2022, tot i que es va actualitzant any rere any. Espígol lamenta que, per part de Salut, fins ara ningú els hagi dit “res” de la intenció de reduir el número de pacients que els envien dels hospitals Trueta de Girona, Santa Caterina de Salt (Gironès) i Comarcal de la Selva (aquest darrer, a Blanes).

“Nosaltres tractem a tothom per igual, vinguin de privada o de pública; aquí els malalts reben un bon servei i som eficients”, subratlla el gerent. El gerent de la Clínica Girona defensa que la seva voluntat és la de continuar “essent útils” i permetre que el sistema públic “aprofiti els recursos” de la privada.

Assegura, a més, que la majoria de les derivacions estan lligades a llargues llistes d’espera (cosa que permet reduir-les) i que al Departament li surt més barat operar a la Clínica Girona “que a la resta d’hospitals de la demarcació”. “Nosaltres tenim un preu pactat per alta hospitalària que és de 1.500 euros, sigui quina sigui l’operació: cataractes, artroscòpies o pròtesis de genoll, per exemple”, precisa. “I aquesta tarifa és la més baixa de les comarques gironines”, hi afegeix Espígol.

20% de les operacions i 95% de diàlisis

Actualment, les derivacions de pacients per part de la pública suposen un 20% de les operacions quirúrgiques que es fan anualment a la Clínica Girona (en xifres absolutes, unes 1.600). La situació, però, canvia quan es parla del servei de diàlisi. Aquí, el percentatge s’enfila fins al 95%. “És un tractament que pràcticament està cobert només per la pública; les mútues d’assistència sanitària no el cobreixen”, precisa Espígol.

“Nosaltres volem continuar treballant com treballem, donar servei, ser útils a la societat i que s’aprofitin tots els recursos que tenim disponibles; i potser així, parlarem menys de llistes d’espera i atendrem millor la gent”, ha afirmat el gerent de la clínica. Espígol, a més, tampoc ha amagat que si es redueixen derivacions, això pot haver de comportar acomiadaments de personal a la Clínica Girona.

“Els motius per continuar donant el servei són clars”, ha dit Carles Espígol. “Primer, perquè ens devem als malalts i volem fer-ho; segon, perquè els hi donem un bon servei; tercer, perquè som eficients per a la conselleria, per la qualitat que donem i el preu que ens paguen; i quart, perquè si no ho fem així, això repercutiria en molts llocs de treball de la Clínica Girona”, ha conclòs.