17 oct. 2012 AGICAEM promou l’accés de nens sords amb recursos limitats a implants auditius
L’Associació gironina pels implants coclears per l’abordatge endo-meatal (Agicaem) és una entitat sense ànim de lucre que treballa per fer accessible preferentment a nens sense recursos implants auditius col•locats amb una tècnica innovadora. El principal obstacle per accedir als dispositius auditius implantables és el seu elevat cost econòmic, que pot oscil•lar entre els 18.000 i els 30.000 €.
Actualment l’Institut Català de la Salut paga cada any 40 implants per a nens i menys de 20 per a adults a Catalunya mentre que les necessitats anuals només comptabilitzant els nens són d’uns 100 aparells. A les comarques gironines calen uns 10 aparells cada any. Davant les dificultats que tenen les famílies per a obtenir crèdits bancaris i la situació de crisi econòmica, Agicaem vol recaptar els fons necessaris per poder intervenir a aquells nens (i també als adults) sords que necessitin un implant coclear i no puguin permetre’s el seu cost.
Agicaem, gràcies a una assessoria fiscal, s’encarregarà d’elaborar un barem de finançament de copagament progressiu just, que s’ajusti a la capacitat econòmica real del pacient. Alhora, es vol aconseguir que aquest pagament fomenti la responsabilitat del pacient en la cura de l’aparell ja que durant la seva vida útil caldrà fer-hi reparacions i substitucions i és important mantenir-lo en les millors condicions. Serà aquesta assessoria qui emeti un informe individual de capacitat econòmica per establir quin grau de finançament se li aplica a cada pacient en base a aquest barem.
‘Apel•lem a la solidaritat de la societat catalana per tal de fer realitat el finançament d’aquests aparells per a la gent que no tingui prou recursos tot fent-se socis mitjançant el pagament d’una quota mensual, o bé, fent una donació, o bé, comprant butlletes per a la rifa solidària que s’organitza per recaptar fons.’, explica el president d’Agicaem, el doctor Albert Jürgens.
‘És un projecte molt engrescador i vull fer una crida al sector empresarial perquè hi doni un cop de mà, i després fer una crida a la ciutadania en general. També que serveixi per sensibilitzar l’administració. Esperem que es pugui seguir treballant per aconseguir que no hi hagi cap infant ni a Girona ni a Catalunya que sigui sord’ ha dit el president d’honor d’Agicaem i president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé.
Rifa solidària
Agicaem organitza una rifa solidària d’art per obtenir finançament per fer implants preferentment a nens sords. La rifa es farà el proper 29 d’octubre a l’auditori de l’Espai Caixa i els guanyadors podran optar a una de les deu obres que deu artistes gironins han donat de forma desinteressada a l’associació Agicaem. Les obres són dels artistes Xavier Carbonell, Miquel Duran, Antoni Federico, Dolors García, Josep Ministral, Josep Niebla, Patxé, Ramon Pujolboira, Gemma Romero i Rosa Serra. Les obres estaran exposades al Hall de l’Espai Caixa, a Girona, fins el dia de la rifa.
Les butlletes es vendran a un preu de 5 euros i es poden comprar a diferents institucions i establiments de les comarques gironines. L’import íntegre que es recapti es destinarà a dotar un fons per ajudar persones que els calgui un implant coclear però que tinguin dificultats econòmiques per accedir-hi. Es pot consultar una llista dels punts de venda de les butlletes a la pàgina web de l’associació http://agicaem.org/ .
La oïda no és un luxe
Agicaem defensa que una oïda útil no és un luxe sinó un dret de totes les persones: en el cas dels nens que la manca d’oïda converteix el nen en sord-mut i en un discapacitat per a tota la vida. Fundada pels membres del Servei Català de Otorinolaringologia avançada, constitueix una absoluta prioritat el tractament dels nens sords. L’Equip d’otologia Clínica Girona (EOC) és l’encarregat de realitzar aquesta cirurgia.
Els implants coclears són aparells que transformen el so en senyals elèctrics que estimulen el nervi auditiu quan l’orella interna (còclea) està malmesa i l’ús d’audiòfons no permet assolir una audició útil.
La novetat de la tècnica de l’abordatge endo-meatal és que segueix el principi de la cirurgia mínimament invasiva per implantar un dispositiu auditiu a persones sordes. Ho fa aprofitant els orificis naturals: s’utilitza la via natural del conducte auditiu extern i és més fàcil d’entrar a l’oïda interna sense destruir-la i sense perill d’afectar el nervi facial.
El doctor Slavutski, l’inventor de la tècnica afirma que ‘es tracta d’una tècnica contrastada, utilitzada pel doctor Perelló a la Vall d’Hebron i que a tot el món hi ha un centenar de pacients operats amb aquest abordatge. Protegeix molt i respecta els teixits sans. Gràcies a la col•laboració amb la Vall d’Hebron ha millorat la sensació de seguretat i es pot posar l’implant de forma diferent’.
Un altre aspecte innovador és que aquesta tècnica permet donar solucions a moltes sordeses parcials de persones adultes que no milloren gens amb un audiòfon convencional, això és, que amb els audiòfons senten que se’ls diu alguna cosa però no entenen el què. També permet conservar l’audició que tenia la persona abans de l’implant. És, en aquest sentit, més precisa i fina. La intervenció dura dues hores i el pacient pot ser donat d’alta l’endemà mateix.
El president de la federació d’associacions d’implantats coclears d’Espanya, Joan Zamora Arnés, assegura que ‘les necessitats d’implants a Catalunya són d’uns 15 implants per cada milió d’habitants, cosa que suposaria 105 pacients a Catalunya cada any. La Conselleria només té dos centres que fan implants, el de Sant Pau per a adults, que fa uns 35 implants, i el de Sant Joan de Déu per a infants, que en fa uns 50, per tant, estadísticament queden persones desateses’.
Les persones sordes que vulguin ser intervingudes per un implant coclear (IC) per l’abordatge endomeatal (AEM) a la Clínica Girona podran demanar finançament per part d’Agicaem, trucant al 644.35.97.40 o escrivint a agicaem@orl.cat. Un cop reunida la junta de govern, es decidirà si el candidat reuneix les condicions per a ser finançat, i de quina manera. En cas de no ser finançat, facilitarà crèdits avantatjosos gràcies al conveni adquirit amb una entitat bancària. Per poder-se beneficiar del suport econòmic d’Agicaem la persona sorda ha de ser de nacionalitat espanyola o resident a l’Estat Espanyol.
La seu social d’Agicaem és al C/ Sant Pau 31, 1er. pis, de Figueres (CP:17600); Telèfon: 644.35.97.40 / Fax: 972.50.13.00. Web: agicaem.org i l’e-mail: agicaem@orl.cat. Es pot ampliar informació sobre l’equip mèdic, així com sobre l’abordatge endo-meatal a www.orl.cat, web mèdica acreditada pel Col•legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB).