Alimentació saludable

Font: Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

L’alimentació és un procés que ens acompanya al llarg de la vida, a través del qual obtenim els nutrients i l’energia que permeten cobrir els requeriments de l’organisme. Ara bé, l’acte de menjar, a més de ser un procés nutritiu, té connotacions importants de convivència —proporció de plaer, relacions afectives, identificació social i religiosa, etc.— que configuren el comportament alimentari i que poden repercutir en l’estat de salut de la persona. Les diferents maneres de menjar de cada país estan definides, entre altres factors, pel territori, per les seves tradicions, la història i l’economia. El menjar és, sens dubte, un element d’identificació cultural; per tant, és important mantenir i potenciar els hàbits alimentaris propis de l’àrea mediterrània, adaptats als canvis sociològics i culturals que es van produint.

Una alimentació saludable es defineix com aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada al comensal i a l’entorn, sostenible i assequible. Malgrat que existeixen moltes propostes saludables, una de les més conegudes al nostre entorn és la dieta mediterrània, que es basa en el consum majoritari d’aliments d’origen vegetal, frescos i mínimament processats, com fruites fresques i verdures del temps, llegums, fruita seca, cereals integrals, oli d’oliva verge extra i, en menor quantitat i freqüència, els làctics preferentment fermentats i el peix, seguit de les carns (preferentment blanques i magres) i els ous. L’aigua és la beguda principal i la més saludable. La dieta mediterrània també es caracteritza per procurar els àpats familiars, la utilització d’aliments locals i estacionals i per potenciar les activitats culinàries i gastronòmiques.

http://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/alimentacio/alimentacio_saludable/

 

Guies d’alimentació saludable

Alimentació infantil

 

L’objectiu d’aquest manual és proporcionar consells i recomanacions sobre alimentació i activitat física que facilitin el manteniment o la millora de la salut de les persones grans en l’entorn de les institucions, en el marc de desenvolupament de les polítiques d’envelliment actiu. El fet d’incrementar elements de salut en aquest col·lectiu poblacional s’ha evidenciat com una política molt favorable per millorar l’expectativa de vida i per minimitzar l’impacte de les pèrdues funcionals.

Publicacions sobre alimentació per a infants i joves

Més informació a:



...