12 maig 2010 Clínica Girona celebra el Dia Mundial de la Infermeria recordant la figura de Florence Nightingale
El dia 12 de maig s’ha celebrat el Dia Mundial de la Infermeria. Per commemorar aquesta efemèride Clínica Girona va organitzar un Concurs de Fotografia, Dibuix i Pintura entre el personal del centre, així com altres activitats, coordinades per la Direcció d’Infermeria de Clínica Girona.
Entre les activitats programades figurava l’edició d’un tríptic informatiu on es recordava la figura de Florence Nightingale, considerada la mare de la infermeria moderna.
FLORENCE NIGHTINGALE
Va néixer a Florència el 12 de Maig de 1820, d’aquí el nom que li van posar els seus pares (encara que eren d’origen britànic). Florence va assolir el seu somni d’assistir als malalts després d’enfrontar-se als seus pares. Aquests s’oposaven que la seva filla fos infermera ja que estava malament vist que una dona pertanyent a una classe alta ocupés una tasca tan “denigrant”; no obstant això, Florence sí va rebre l’ajuda del seu avi matern. Mai es va casar. Se la considera la mare de la infermeria moderna i creadora del primer model conceptual d’infermeria. La seva formació en matemàtiques li va servir per a aplicar després aquests coneixements a l’epidemiologia i a l’estadística sanitària: va crear el Diagrama d’àrea polar.
Descripció del model d’infermeria
Objectiu fonamental: conservar l’energia vital del pacient i col•locar-lo en les millors condicions possibles perquè aquesta actuï sobre ell. La seva teoria es va centrar en el medi ambient; creia que un entorn saludable era necessari per a aplicar unes adequades cures.
Va afirmar que hi ha cinc punts essencials per a assegurar la salubritat dels habitatges:
• Aire pur
• Aigua pura
• Desguassos eficaços
• Neteja
• Llum.
Va indicar la necessitat de l’atenció domiciliària
Les infermeres que presten els seus serveis en l’atenció a domicili han d’ensenyar als malalts i als seus familiars a ajudar-se a sí mateixos per a mantenir la seva independència.
El seu model considera la infermeria com una vocació.
Els seus punts forts van ser:
• L’educació
• L’experiència
• L’observació.
La pràctica de la infermeria implica l’ús adequat de l’aire fresc, la llum, la calor, la neteja, la tranquil•litat, i l’oportuna selecció i administració de dietes.
Treball com infermera
Florence es va rebel•lar contra els prejudicis de la seva època i va escollir la professió d’infermera, que fins a aquest moment es reservava a les ordres religioses.
El seu major èxit va ser la seva participació en la guerra de Crimea. El 21 d’octubre de 1854 Florence Nightingale i un batalló format per 38 infermeres voluntàries va ser enviat a Crimea. Nightingale i les seves companyes van reformar i van netejar l’hospital, en contra del consell dels metges, i van fer caure la taxa de mortalitat del 40% al 2%.
Retorn a Anglaterra
El seu retorn triomfal a Anglaterra es va produir el 7 d’agost de 1857 . Va dedicar la resta de la seva vida a promoure la seva professió. Va inventar els gràfics de sectors o histogrames per a exposar els resultats de les seves reformes.
En 1860 va crear la primera escola d’infermeria.
Va morir a Londres el 13 d’agost de 1910.
Lloc: Clínica Girona
Més info: Informació del I Concurs de Fotografia, Dibuix i Pintura Clínica Girona
Font: El blogspot d’una infermera