Curs de “laparoscòpia en directe” a la Clínica Girona

El dissabte 27 de setembre de 2014 es va fer un Curs de laparoscòpia en directe i en tres dimensions (3D), a la Clínica Girona. El curs era coordinat pels Dr. Ernest Martínez i Joan Ignasi Mora, de l’equip d’urologia de la Clínica Girona, juntament amb el Dr. Antonio Rosales, cap clínic del Servei d’Urologia de la Fundació Puigvert de Barcelona i que col•labora amb l’Institut d’Urologia de Girona en les cirurgies laparoscòpiques complexes des de l’any 2011.

Aquesta jornada de formació va comptar amb la participació excepcional del Dr. Richard Gaston, considerat un dels millors especialistes en cirurgia laparoscòpica. El Dr. Gastón és considerat el precursor de la tècnica de prostatectomia radical laparoscòpica i té una dilatada experiència en la realització d’aquesta tècnica, amb la qual ha intervingut més de 4000 pacients, i que és considerada avui dia com la idònia per al tractament del càncer de pròstata localitzat.

L’objectiu principal de la trobada, segons el Dr. Ernest Martínez, era “l’aprenentatge de la laparoscòpia factible a clíniques o hospitals fora dels serveis hospitalaris públics”, i serà una mena de tutorial on s’explicaran els avantatges de la tècnica laparoscòpica respecte de la cirurgia oberta convencional, així com s’aportaran pautes sobre els recursos de la cirurgia laparoscòpica.

Al Curs de Laparoscòpia en directe i en 3D, organitzat per l’Institut Urologia de Girona de Clínica Girona, es van iscriure una vuitantena d’especialistes provinents de tota la geografia de l’Estat que van seguir en directe, per circuit tancat de televisió, les diverses sessions de cirurgia que van tenir lloc als quiròfans. També s’hi van presentar ponències científiques.

Aquest és el segon curs d’aquestes característiques que es celebra aquest any a la Clínica Girona. El primer, que va tenir lloc el passat mes de març, va comptar amb la participació de 74 professionals provinents d’arreu de l’Estat.

PROGRAMA CIENTÍFIC:
09:00h. Cirurgia laparoscòpica en directe. Dos casos clínics a comentar.
Dr. Richard Gaston, de la Clínica Saint Agustin de Burdeos
Dr. Antoni Rosales, Cap clínic de la Fundació Puigverd
Dr. Ernest Martínez, Institut d’Urologia de Girona Clínica Girona
Dr. Joan Ignasi Mora, Coordinador de quiròfan

17:00h. Exposició: Recursos de la cirurgia laparoscòpica.
Dr. Richard Gaston, de la Clínica Saint Agustin de Burdeos

18:00h. Controvèrsia: cirurgia oberta versus laparoscòpia.
Dr. Antoni Sitges, Catedràtic de Cirurgia de la UAB, Hospital del Mar
Dr. Luis Martínez Piñeiro, Cap de Servei d’Urologia de l’Hospital Infanta Sofía de Madrid

Nota informativa en PDF


Lloc: Sala d’Actes de Clínica Girona
Organitzador: Institut d’Urologia de Girona (IUG)