DIARI DE GIRONA: Denuncien que el Govern ignora una proposta per millorar els implants audititus

GIRONA | F.BENEJAM
La Clínica Girona fa uns tres anys que porta a terme una innovadora tècnica d’implants auditius que permet combatre la sordesa infantil. Els seus creadors afirmen que el mètode és mínimament invasiu, redueix el temps d’hospitalització i evita que els infants pateixin efectes secundaris com ara paràlisi facial.

Malgrat aquests avantatges respecte les tècniques anteriors, de moment la porta del Govern per subvencionar aquest projecte està tancada. El motiu, segons els professionals gironins, és que l’Institut Català de la Salut (ICS) ja centralitza a Barcelona els costos dels implants, concretament als hospitals de Sant Joan de Déu i Sant Pau.

El preu dels dispositius auditius actuals oscil•la entre els 18.000 i els 30.000 euros. Cada any, la Generalitat en subvenciona 40 per als nens, i 20 per als adults, tots implantats a Barcelona seguint una única tècnica que comporta operacions de més de tres hores i una estada hospitalària de 5 dies, a més d’un cert risc de lesió al nervi facial. Els otorinolaringòlegs constaten però, que la demanda d’aparells és superior: només per a nens que neixen sords calen 100 aparells. A les comarques gironines això es tradueix en uns 10 infants que cada any es queden sense aparells subvencionats.

Per pal•liar aquest dèficit, els facultatius de la Clínica Girona van adreçar-se al Govern per presentar-los la tècnica que havien estat aplicant amb èxit des de feia tres anys. Tal com ho veien, si es subvencionava la proposta el pacient guanyaria en qualitat de vida (ja que reduiria el temps d’operació i d’hospitalització sense efectes secundaris) i es podrien atendre totes les persones amb pocs recursos que no podien costejar-se el tractment. Segons el cap d’Otologia de la Clínica Girona, Albert Jürgens, “l’abril de 2012 vam presentar aquest projecte a la Generalitat, i ens van dir que la proposta era interessant, però qué esperéssim. A dia d’avui encara no hem obtingut resposta”.

Segons el seu criteri, la tècnica que aplica la Clínica Girona pot resultar més econòmica i no s’explica com és possible que a Catalunya els infants sords només tinguin possibilitat d’operar-se per la Seguretat Social si van a Barcelona, quan a la resta de l’Estat hi ha hospitals provincials que cobreixen aquesta necessitat.

Una entitat agafa el relleu
Fins ara, els pacients que es feien els implants a la clínica havien de costejar-se el tractament, molts d’ells a costa dels seus estalvis. Però això és a punt de canviar. La manca d’interés de l’administració va portar a Jürgens i a un grup de metges i empresaris a crear l’Associació Gironina pels Implants Coclears per l’Abordatge Endo-Meatal (Agicaem), una entitat que a partir d’ara ajudarà a finançar les tècniques d’implants de la Clínica Girona a persones amb pocs recursos econòmics, a través d’un sistema de copagament just.


Més info: Llegir la notícia al Diari de Girona
Font: DIARI DE GIRONA