09 abr. 2015 DIARI DE GIRONA: Implanten un resincronitzador cardíac en una operació pionera a Girona
09.04.2015 | 07:42
GIRONA | A. CARMONA
Els doctors Josep Brugada i Josep Maria Tolosana han implantat un resincronitzador cardíac a un pacient en una operació pionera a les comarques gironines. La implantació de l’aparell, que s’utilitza en pacients que tenen una insuficiència cardíaca lligada a una mala contracció del cor, es va fer a la Unitat d’Arítmies de la Clínica Girona a mitjans de març.
El cardiòleg Josep Brugada explica que el resincronitzador cardíac és un marcapassos especial que porta tres cables connectats al cor a diferència dels marcapassos habituals, que en porten un, o dos com a màxim. “Els tres cables van connectats un a l’aurícula dreta, l’altra al ventricle dret i finalment el tercer al ventricle esquerre. Això permet que totes les cavitats cardíaques s’activin de forma simultània i sincronitzada millorant així la mecànica de la contracció del cor”.
El pacient a qui es va implantar l’aparell resincronitzador havia patit un infart de miocardi i tenia una part del cor que no funcionava correctament, ja que estava desincronitzada de la resta del muscle cardíac. “L’implant ha aconseguit que totes les parets del cor es contreguin de manera sintonitzada”, detalla Brugada, que afegeix que l’aparell ha millorat notablement la funció del cor, “normalitzant la capacitat de bombejar la sang i millorant dels seus símptomes d’insuficiència cardíaca”.
Fonts de la Clínica Girona recorden que fins ara els pacients que requerien aquests tipus d’implants es traslladaven a Barcelona per ser intervinguts, mentre que ara els aparells es poden implantar a la capital gironina “amb plenes garanties d’èxit”.
La Unitat d’Arítmies
La Unitat d’Arítmies de la Clínica Girona es va posar en funcionament l’estiu de l’any 2010 per complementar les proves de la Unitat d’Hemodinàmica, creada un any abans. Aquesta unitat pionera a les comarques gironines realitza bàsicament dos tipus de procediments: els estudis electrofisiològics diagnòstics i els procediments terapèutics o ablació amb radiofreqüència.
Els estudis diagnòstics es realitzen a pacients amb dos tipus d’anomalies. Per un cantó es realitza als pacients que han tingut una o diversos síncopes i de qui se sospita la presència d’una disfunció elèctrica del cor com a causant d’aquestes. Per altra banda, es fan a pacients que han tingut crisis de palpitacions i a qui es vol documentar l’origen de les seves taquicàrdies. En funció de les troballes de l’estudi es pot indicar el tractament més adequat (marcapassos, fàrmacs, o ablació amb radiofreqüència).
A la fotografia: L´aparell connecta tres cables al cor: un a l´aurícula dreta i els altres dos, un a cada ventricle. clínica girona
Més info: Llegir la notícia al DIARI DE GIRONA
Font: DIARI DE GIRONA