DIARI DE GIRONA: La UdG inicia un projecte per millorar el cribratge del càncer de mama

Aplicarà eines informàtiques d’anàlisi d’imatge per fer més eficients les proves complementàries a la mamografia

Clínica Girona col·labora amb el projecte Smarter

27.04.2016 | 07:53

GIRONA | ALBA CARMONA L’Institut de Recerca en Visió per Computador i Robòtica (Vicorob) de la Universitat de Girona ha engegat un nou projecte de recerca per a millorar el cribratge del càncer de mama. El projecte, anomenat Smarter, consistirà en aplicar eines informàtiques d’anàlisi d’imatge per a millorar l’eficiència de les tècniques complementàries a la mamografia, com les ressonàncies magnètiques, l’ecografia o la tomosíntesi.

El coordinador de la iniciativa, Robert Martí, explica que malgrat que la mamografia és una eina molt útil per a detectar el càncer de mama en la majoria de la població, hi ha un sector de dones en qui no és del tot efectiva, com les pacients més joves que tenen un risc elevat perquè tenen antecedents familiars o el pit dens.

«En aquests casos, la mamografia no és la millor opció i ja se’ls apliquen altres tipus d’imatges. La nostra hipòtesi, però, és que aquestes eines o bé són molt noves o bé no estan pensades per a aplicar-se de manera eficient, ràpida i sistemàtica en aquesta població. El que volem és desenvolupar les eines informàtiques per a facilitar la feina als metges», continua.

En aquest sentit, explica que entre els objectius d’aquest estudi hi ha reduir els temps en què es realitzen les proves o proporcionar als facultatius imatges més intel·ligents, ressaltant on hi ha la lesió o orientant-lo cap a les zones més sospitoses per millorar la diagnosi.

A més dels investigadors del Vicorob, en el projecte Smarter també hi col·laboren professionals de l’hospital Josep Trueta, de la Clínica Girona, de l’Udiat del Parc Taulí de Sabadell i del grup de recerca holandès Diagnostic Image Analysis Group de la Radboud University Medical Center.
Amb un pressupost de 114.000 euros, està finançat pel Ministeri d’Economia i tindrà una durada de tres anys.

Aquest no és el primer treball del Vicorob dedicat en la personalització del cribratge del càncer de mama. Aquest novembre va tancar un altre estudi, el projecte Assure, en què participaven una desena de centres de recerca de sis països europeus.

L’Assure, que sentava les bases per aquest cribratge personalitzat del càncer, també va durar tres anys i es centrava en determinar els criteris per establir quin tipus d’imatge era més escaient per a cada tipus de pacient.

FOTOGRAFIA: Una sessió de treball dels participants en el nou projecte Smarter, fa uns dies. Anna Ferrarons – VICOROB

Llegir la Notícia al Diari de Girona

La notícia en pdf