DIARI DE GIRONA: “Quan puguem començar obres, en tres anys podrem fer el trasllat a la nova Clínica Girona”

Especial Salut. Diari de Girona. 12 d’abril de 2015

La nova Clínica Girona s’ubicarà a l’entrada Sud de la ciutat i no pas als terrenys de Fornells de la Selva, tornant així a l’idea original de la Clínica de quedar-se a la ciutat que li dóna nom i a la que porta més de 80 anys d’activitat. Fa 14 anys, quan la Clínica Girona va veure la necessitat de créixer, no va ser possible trobar terrenys a Girona. Per això l’any 2002 va apostar per Fornells de la Selva. Després de 12 anys de tràmits urbanístics al poble veí, ara ha sortit la possibilitat de fer la nova Clínica al sector Sud de Girona, entre la benzinera i l’Hipercor, i el centre sanitari pot tornar així a la seva primera opció de quedar-se a la ciutat.

Al juny del 2014 es va fer pública la notícia que la nova Clínica Girona es quedava a Girona, a l’entrada sud de la ciutat, i que s’abandonava el projecte d’anar a Fornells de la Selva. El ple de l’Ajuntament de Girona del 15 de desembre de 2014 va procedir a l’aprovació inicial de la requalificació dels terrenys actuals que ocupa Clínica Girona al centre de la ciutat, i del pla d’usos i serveis dels nous terrenys que ocuparà la nova Clínica a l’entrada Sud de la ciutat. Aquesta aprovació inicial va passar a exposició pública i al•legacions, abans de l’aprovació definitiva. El tràmit va topar però amb la negativa d’ADIF d’alliberar uns terrenys a la zona. Aleshores l’Ajuntament de Girona va aprovar en el ple de dilluns 9 de març de 2015, els canvis urbanístics per alliberar de la influència d’ADIF els solars pendents d’urbanitzar a la carretera de Barcelona, al sud de la ciutat.

El gerent de l’empresa, Carles Espígol, ha confirmat que les obres d’urbanització del sector, al carrer Barcelona, on hi ha les naus buides al costat de la gasolinera, començaran aquest any 2015, “tan bon punt s’hagin realitzat tots els tràmits, cosa que no depèn només de nosaltres. En el moment tinguem tots els papers i depengui de nosaltres, podrem dur a terme el nostre calendari i calculem que en tres anys a partir de l’inici de les obres podrem fer el trasllat a la nova Clínica”, afirma Carles Espígol, i afegeix: “Ja tenim fet el Pla Funcional de la nova Clínica, és a dir, tenim sobre el paper quina clínica volem, quins serveis hi posarem i com ho farem. Quan sapiguem segur com queda el terreny acabarem d’avançar en l’avantprojecte i definirem exactament com queda tot l’edifici”.

Tot i que la clínica doblarà la seva actual superfície (passarà dels 12.000 m² dels quals disposen al centre de la ciutat a uns 24.000 m² útils) no es preveu un creixement significatiu en el nombre de llits. Ara mateix el centre hospitalari té 114 llits, i es vol que a la nova clínica n’hi hagi un màxim de 130. Es preveu que el nou edifici tindrà dues plantes subterrànies destinades a aparcament, amb capacitat per uns 250 vehicles.

“El propòsit principal de la construcció de la nova Clínica és continuar sumant en qualitat i innovació per millorar el servei als pacients: fer habitacions més grans, més funcionals i confortables, disposar de noves sales d’operacions, i poder implementar noves tecnologies que no caben a l’edifici actual”, aquests són alguns dels motius pels quals el Consell d’Administració de Clínica Girona considera necessari el trasllat.

Una de les empreses més grans de Girona, amb més de 400 treballadors

Clínica Girona és actualment una de les empreses privades gironines més gran en nombre de treballadors. La construcció de la nova Clínica permetrà defensar millor i fins i tot incrementar aquests més de 400 llocs de treball del centre sanitari, que ha estat sempre capdavanter en l’aplicació de noves tecnologies sanitàries i en la qualitat professional i humana del seu personal. El Gerent de la Clínica no troba justificades certes crítiques que es fan des d’algunes agrupacions polítiques: “Clínica Girona és una empresa singular, és una societat integrada per metges que mai no ha repartit dividends i que sempre ha reinvertit els beneficis en favor d’una millor atenció sanitària, amb la incorporació contínua de nous aparells de darrera generació i el fitxatge de nous professionals cercant sempre la millora contínua del servei assistencial que presta a la ciutat de Girona”. “Voldria que quedés molt clar que la sanitat no és ni pública ni privada, és sanitat, realment el que és públic o privat és el finançament d’aquesta sanitat. És qui paga el que la fa pública o privada. No és millor una que l’altre: Es complementen”. I assenyala el Gerent: “no es pot atacar alegrement una empresa gironina, amb tants treballadors, i posar en perill els llocs de treball des de posicionaments demagògics que no tenen res a veure amb la nostra realitat ni amb el dia a dia del conjunt de la sanitat gironina”.

Una inversió de 50 milions d’euros

L’operació de construcció de la nova Clínica Girona costarà a l’empresa cinquanta milions d’euros. El gerent de la clínica, Carles Espígol, explica que aquest és l’import que es preveu que costi l’operació, i que es pensa finançar mitjançant tres vies. Per una banda, fa un any ja es va fer una ampliació de capital amb aquest objectiu. S’espera també obtenir part del finançament de la venda de l’edifici actual, situat al bell mig de l’Eixample gironí, al carrer Joan Maragall, en una zona sobretot residencial i comercial. Una altra part de la nova clínica es pagarà amb un crèdit que sigui “assumible” per a l’empresa. El trasllat de la Clínica Girona al carrer de Barcelona farà que les actuals instal•lacions del carrer Joan Maragall quedin buides.

Nota informativa en PDF


Font: DIARI DE GIRONA