DIARI DE GIRONA: Salut inclourà la Clínica Girona a l’aliança entre els hospitals Trueta i Santa Caterina

Els assistents dels grups de l’oposició al consistori gironí tenen diferents versions de la reunió, però tots coincideixen en una cosa: Boi Ruiz i els representants del Departament van explicar-los que el Pla Director del sector sanitari a la província que ha d’estar enllestit aquesta tardar pivotarà sobre els dos hospitals ja unificats, i també sobre la Clínica Girona. Aquest centre és concertat però pertany a la xarxa pública -Siscat- i actualment es troba bell mig de la ciutat, tot i que en un futur s’ubicarà en uns terrenys de Fornells de la Selva. Actualment absorbeix part de l’activitat del Trueta com a centre associat, igual que ho fa la Clínica Salus de Banyoles -també privada-.

Boi Ruiz i el Departament de Salut van defensar en el transcurs de la reunió que l’entrada d’un centre concertat en una aliança amb dos hospitals principalment públics esta prevista en un conveni marc que l’anterior conselleria -dirigida per la diputada del PSC Marina Geli- va aprovar l’any 2006.

La col•laboració entre Trueta i Clínica Girona no és nova, però l’objectiu de Salut -a tenor de les declaracions del conseller en la reunió- és la de fer entrar la Clínica de ple en el «joc» d’aliances estratègiques que ja existeixen entre el Trueta i el Santa Caterina -els dos hospitals estan ultimant el seu procés d’unificació- i convertir-la en la tercera pota sobre la que s’estructurarà el sector, almenys en una àrea de més de 100.000 habitants.

El Trueta perdrà rellevància?
El PSC va mostrar-se molt crític ahir amb aquest Pla Director que vol impulsar Salut perquè considera que deixarà el Trueta en un segon pla. Segons la portaveu socialista a l’Ajuntament, Pia Bosch, Boi Ruiz va assegurar durant la reunió que Trueta seria un hospital complementari al Santa Caterina de Salt, i que aquest últim seria realment «l’important».

Bosch també va comentar que, segons el conseller, la Clínica i l’hospital de Salt serien els centres que absorbirien el gruix de les urgències bàsiques mentre que el Trueta es quedaria amb les terciàries i amb aquelles activitats més complexes com ara tractaments de càncer. I Geli va assegurar que el PSC no acceptaria una pèrdua de pes del Trueta enfront del Santa Caterina i de la Clínica Girona.

La percepció que van tenir els altres membres de l’oposició de les paraules de Ruiz va ser diferent de la del grup socialista. Núria Terés, d’ICV, va negar que el conseller hagués dit que la rellevància passava del Trueta al Santa Caterina, però va assegurar que el conseller havia parlat d’ «aliança entre Trueta, Santa Caterina i Clínica Girona» com a model imperant.

Per la seva banda, el regidor de la CUP Jordi Navarro va publicar al seu blog una versió similar, explicant que segons Ruiz «el Trueta, el Santa Caterina i la Clínica Girona són els tres equipaments que han de fer servei per a la població del Gironès». Tanmateix, al blog no fa referència a les suposades paraules del conseller sobre la «pèrdua de rellevància» del Trueta enfront del Santa Caterina.

Fonts del Departament de Salut per la seva banda van assegurar que el Trueta seguiria mantenint • l’estatus de «centre de referència» de la regió sanitària, i va negar que les urgències bàsiques d’aquell hospital s’acabessin repartint entre la Clínica Girona i !’hospital Santa Caterina. En relació amb una possible potenciació dels serveis dels dos hospitals, la conselleria va preferir no donar detalls fins que no estigui més avançat el
Pla Director. El Departament també va defensar que les inversions que es faran a l’actual Trueta serviran per fer-Io més eficient i «millorar l’edifici actual», mitjançant l’ampliació del servei d’Urgències o les obres de millora de l’Institut Català d’Oncologia entre altres.

Nota informativa en PDF


Font: DIARI DE GIRONA