DIARI DE GIRONA: Uns 1.700 gironins han decidit fer el document de voluntats anticipades

GIRONA | MARINA LÓPEZ, ACN/DDG Uns 26.000 catalans han fet el document de voluntats anticipades, i d’aquests, 1.700 són gironins. Es tracta d’un testament vital on s’exposa que, en cas de patir una malaltia terminal, el pacient renuncia a la ventilació mecànica, la reanimació cardiopulmonar, el subministrament de fluids intravenosos o a l’alimentació artificial. Així, els ciutadans poden manifestar als metges què fer en situacions crítiques i mostren la seva voluntat “de decidir sobre la seva mort”. La consellera de Salut, Marina Geli, va admetre ahir que es tracta d’una xifra “baixa”, però que demostra la capacitat que tenen els catalans de poder decidir com serà “l’acompanyament al final de la vida”.
Tot i que sembli contradictori, la majoria de les persones que han fet aquest testament vital són joves i gaudeixen de bona salut. El motiu pel qual decideixen fer el pas i decidir quin tipus de tractament no volen rebre en cas de malaltia és perquè han viscut “de prop” una situació d’un familiar que “ha patit abans de morir”, segons va explicar el jurista Lluís Jou. “La majoria dels catalans volen morir dignament, el que és difícil és veure com i qui decideix”, va explicar Geli, que va posar de relleu que hi ha una línia molt fina entre el que els professionals de la medicina poden fer i el delicte. Tot i que creu que a Catalunya hi hauria quòrum suficient, adverteix que creu que “no és el moment” de plantejar la despenalització del suïcidi assistit i de l’eutanàsia del codi penal.
Aniversari de Clínica Girona
Geli va fer aquestes afirmacions durant la cloenda de la jornada sobre el document de voluntats anticipades que va tenir lloc a Girona organitzada per la clínica Girona amb motiu del seu 75è aniversari. Uns 200 professionals de la ciutat es van reunir per debatre els límits de la capacitat de decidir no rebre aquests quatre tractaments per part dels pacients.
La consellera va afegir que aquest document és “molt important” i un “salt” perquè els pacients puguin expressar la seva voluntat sobre com volen morir. En aquest sentit, va explicar que si el debat es posés actualment sobre la taula es correria el “perill” d’entrar en un debat sobre moralitat quan “no es tracta d’això” i també podria potenciar una “judicialització” de la medicina que “no convé a ningú”.
Geli va posar sobre la taula que no només han de ser les persones que tenen malalties irreversibles les que tinguin dret a decidir sobre com volen arribar al final de la vida, sinó també aquelles que no tenen possibilitats de sortir-se’n, d’una situació, i que decideixen no rebre assistència després “d’una llarga meditació”.


Més info: Veure la notícia al Diari de Girona
Font: Diari d Girona