DIARI DE GIRONA: Uns nous fàrmacs quintupliquen l’esperança de vida dels malalts amb càncer de pulmó avançat

GIRONA | F.BENEJAM
La medicina fa cada cop més passos per convertir els càncers en malalties cròniques i controlades.
Una prova d’això són uns nous fàrmacs que permeten multiplicar per cinc l’esperança de vida d’alguns pacients amb càncer de pulmó avançat. Els doctors Josep Ramírez (Cap de Servei d’Anatomia Patològica del Clínic) i Joaquim Bosch (metge adjunt de l’ICO de Girona) van donar a conèixer els detalls d’aquestes noves descobertes en una jornada sobre patologia oncològica de pulmó organitzada per la Clínica Girona.

L’aplicació d’aquests medicaments només fa uns anys que es fa, però ja ha demostrat ser molt efectiva: l’esperança de supervivència del 17% dels pacients amb un tumor pulmonar avançat ha passat de 5 a 24 mesos. El doctor Ramírez remarca que els medicaments en qüestió han resultat ser una poderosa alternativa per un determinat tipus d’afectats que abans s’havien de sotmetre a altres tractaments com la quimioteràpia.

Tanmateix, el nou tractament no funciona amb tots els càncers de pulmó. «Per autoritzar el medicament el pacient ha de tenir unes característiques específiques. Concretament, una mutació anomenada EGFR que ens indica que pot ser receptor del fàrmac sense cap problema», va assenyalar Ramírez.

Cap a la cronicitat
Pels pacients que reuneixen les condicions citades anteriorment, sotmetre’s a aquests tractaments novedosos ha resultat ser un salt qualitatiu important, ja que els fàrmacs actuen sobre una part específica de l’òrgan i els seus efectes secundaris són menys agressius que els d’altres medicaments com la quimioteràpia. «Abans aplicàvem quimio amb aquest tipus de pacients, però els resultats eren molt dolents», va apuntar Ramírez.

Hospitals com el Trueta (a través de l’ICO) i altres centres sanitaris de Catalunya ja fa temps que utilitzen els nous fàrmacs. Els especialistes consideren que poden obrir una porta molt important per controlar, de cares al futur, un dels càncers amb més prevalença del món. Ramírez va remarcar que «actualment no podem afirmar que el tractament superi la malaltia, però sí que permet controlar-la. Estem convençuts que en un futur podrem convertir aquest tumor en una malaltia crònica».

El doctor Ramírez està considerat una de les autoritats mèdiques més destacades en biomarcadors. Per la seva banda, el saltenc Joaquim Bosch compta amb un espectacular currículum en oncologia i és una de les figures emergents en aquest camp.

Els especialistes consideren que poden obrir una porta molt important per controlar un dels càncers amb més prevalença.


Font: DIARI DE GIRONA