DIARIO MÉDICO: Carles Vilanova: “La imatge molecular avançarà diagnòstics en càncer”

Diario Médico publica un article sobre el 34 Congrés Estatal de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica #SERAM2018, on inclou declaracions de Carles Vilanova, director mèdic del Servei de Ressonància Magnètica de Clínica Girona i president del comitè científic del congrés.

A la foto: Els doctors Pablo Valdés, Joan Carles Vilanova, Àngel Gayete i Jesús Pueyo. (DM)

Més de 2.000 radiòlegs es reuneixen a Pamplona avui i fins diumenge que ve per debatre i actualitzar nous biomarcadors en imatge, l’ús de la intel·ligència artificial i impressió en 3D, com avenços més significatius.

Redacció. Madrid | 2018.05.24 15:38

Més de 2.000 radiòlegs espanyols i llatinoamericans es reuneixen avui, i fins diumenge que ve, en el XXXIV Congrés de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM). L’aplicació de les noves tecnologies d’intel·ligència artificial o la impressió en 3D al diagnòstic, tractament i seguiment de patologies com el càncer o les malalties cardiovasculars són algunes de les novetats que es presentaran en aquesta trobada nacional.

Per a Ángel Gayete, president de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM), “l’ús de noves tecnologies permet als radiòlegs obtenir una i, d’aquesta manera, prestar-li una millor informació sobre la malaltia del pacient millor i més personalitzada, tant en Pel que fa al diagnòstic de la seva malaltia, com al seu tractament i monitorització de la resposta “.

Biomarcadors d’imatge

Per Carles Vilanova, president del comitè científic del congrés, un dels avenços més importants en aquest camp és el que es coneix com a imatge molecular, que combina dades que ofereix la imatge mèdica morfològica amb la informació genètica del pacient. Gràcies a l’aplicació d’una sèrie de nous biomarcadors d’imatge, avui ja es poden identificar alguns dels càncers més habituals, com els de pròstata o còlon, fins i tot en un estat incipient, i abans que presentin signes físics rellevants. Analitzant una imatge obtinguda mitjançant ressonància magnètica, per exemple, “els radiòlegs vam detectar canvis biològics i moviments microscòpics de les molècules d’aigua que demostren que hi ha un tumor, encara que no es pugui veure de manera específica en la prova”. Això permet, segons el Vilanova, “iniciar abans els tractaments i realitzar un seguiment exhaustiu dels seus resultats per, si cal, adaptar-los al pacient en una medicina personalitzada”.

Els biomarcadors d’imatge són indicadors que permeten extreure informació de diferents característiques biològiques a partir de les imatges mèdiques adquirides amb tècniques com la ressonància magnètica o la tomografia computada. Amb la imatge, per exemple, es pot saber si una pròstata presenta un creixement de cèl·lules canceroses a nivell microscòpic, el que pot ser un precursor del tumor.

El radiòleg, “arquitecte” de la impressió en 3D

Sobre les noves aplicacions de la intel·ligència artificial a la radiologia que permetran als radiòlegs disposar d’un gran volum de dades que fins ara estaven ocults, Pablo Valdés, vicepresident de la SERAM, assenyala que “l’anàlisi d’aquestes dades per part dels radiòlegs , que es coneix com radiòmica, oferirà en un futur diagnòstics específics a partir d’imatges radiològiques, és a dir, el que fins ara necessita d’una anàlisi directe mitjançant biòpsies de teixits humans podria arribar a ser diagnosticat a partir d’aquestes dades ocults en les imatges , apropant-nos més a una medicina totalment personalitzada “.

De la mateixa manera, la impressió en 3D en la pràctica mèdica, un aspecte que, segons Vilanova, “aportarà importants beneficis, tant en l’àmbit de l’atenció mèdica com en el de la formació”. La possibilitat d’obtenir models dels òrgans humans afectats per diferents malalties o que han de ser intervinguts mitjançant cirurgia ofereix, segons els experts, una informació única no només per al metge, sinó també per als estudiants i per als propis pacients, que poden entendre millor la seva patologia explicada sobre un model en 3D.

http://radiodiagnostico.diariomedico.com/2018/05/24/area-cientifica/especialidades/radiodiagnostico/la-imagen-molecular-adelantara-diagnosticos-en-cancer-