DIARIO MEDICO: La cirurgia resol el 90% de les apnees del son

Karla Islas Pieck. Barcelona | DIARIO MEDICO.
La cirurgia d’avanç maxil•lomandibular es consolida com una de les millors opcions terapèutiques per als pacients amb síndrome d’apnea del son, segons ha quedat de manifest durant la XXI Conferència Internacional sobre Cirurgia Oral i Maxil•lofacial, considerada com el congrés mundial de l’especialitat i que congrega aquest any a més de 2.500 participants a Barcelona.

El president d’aquesta reunió científica, Francisco J. González Lagunas, president de la Societat Espanyola de Cirurgia Oral i Maxil•lofacial (Secom), ha explicat a Diario Médico que aquesta intervenció quirúrgica resol el 90 per cent de les apnees del son, segons les dades més recents que s’han discutit al congrés.

Tanmateix, es tracta d’una alternativa que encara es tria molt poc. Segons la seva opinió, un dels factors que expliquen aquesta infrautilització de la cirurgia per al tractament de les apnees del son és la poca representació dels cirurgians maxil•lofacials en els grups multidisciplinaris que aborden aquesta patologia, que solen estar protagonitzats per pneumòlegs, neuròlegs i otorinolaringòlegs. S’estima que només hi ha cirurgià maxil•lofacial en una de cada deu unitats especialitzades.

Cirurgia en 3D

Una part molt important de les millores en el camp de la cirurgia oral i maxil•lofacial està relacionada amb els avenços tecnològics. L’ús dels navegadors quirúrgics, més coneguts com cirurgia 3D, ha permès avançar de manera significativa en seguretat i en resultats de moltes intervencions, com la cirurgia ortognàtica, l’oncològica o la reconstructiva, i ha ajudat a aconseguir grans èxits en aquest camp, com els trasplantaments totals de cara, ha detallat Julio Acero, president del comitè científic del congrés.

La intervenció 3D, a més de ser més ràpida d’executar i més còmoda per al cirurgià, s’associa amb un menor risc de complicacions i amb menor mortalitat. Una altra de les noves tendències que s’han discutit a la reunió científica consisteix a invertir l’ordre dels procediments i realitzar primer la cirurgia ortognàtica i posteriorment l’ortodòncia en un grup seleccionat de pacients, el que permet que vegin abans els resultats.

A la fotografia que il•lustra aquest article apareixen: Kishore Nayak, president de l’Associació Internacional de Cirurgia Oral i Maxil•lofacial, Francisco J. González Lagunas, president del congrés, i Julio Acero, president del comitè científic. (Jaume Cosialls)

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al DIARIO MEDICO
Font: DIARIO MEDICO