El cardiòleg JM. Tolosana participa en el primer implant d’un marcapassos sense cables a una adolescent

El cardiòleg Josep Maria Tolosana, adscrit a la Unitat d’Arítmies i Electrofisiologia de Clínica Girona, i que també forma part del quadre mèdic de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha col·laborat amb l’hospital Sant Joan de Déu en la implantació del primer marcapassos sense cables al cor d’una noia de 15 anys que patia patia un síncope per asistòlia.

És la primera vegada que s’implanta a l’estat espanyol un marcapassos a una menor de edad.

A la fotografia: Simulació del funcionament del marcapassos sense cables de la companya Medtronic

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha implantat un marcapassos sense cables al cor d’una noia de 15 anys que patia síncopes per asistòlia, un trastorn cardíac que li provocava aturades del cor i pèrdues de coneixement de fins a 15 segons de durada que posaven en greu perill  la seva vida.

És la primera vegada que s’implanta a Espanya un marcapassos sense cable dins del cor d’una menor d’edat. Els marcapassos tradicionals disposen d’un generador amb pila que s’implanta sota la pell del tòrax. Aquest té dos cables que s’han d’introduir per les venes fins al cor. Mitjançant aquests cables, el generador monitoritza el batec cardíac i emet impulsos elèctrics quan detecta una anomalia.

El marcapassos sense cables evita complicacions en els pacients pediàtrics

El dispositiu que s’ha implantat en aquest cas és una càpsula de 0,8 cm3 de volum i dos grams de pes que no necessita cables i que s’introdueix dins del cor directament.  La implantació d’aquesta mena de marcapassos, desenvolupat per Medtronic, ja es fa en adults però fins ara no s’havia fet en nens ni joves. Aquest marcapàs està indicat només pels pacients pediàtrics que no necessiten una estimulació continuada.     

“Amb la col.locació d’aquest marcapassos busquem preservar les venes del pacient i evitar les complicacions que pot comportar la col·locació dels cables, tant en el moment de l’implant, com posteriorment”, assenyala Georgia Sarquella, cardiòloga de la Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, que va implantar el dispositiu amb la col.laboració de José María Tolosana, cardiòleg de l’Hospital Clínic  de Barcelona i membre del Cos Facultatiu de Clínica Girona, adscrit a la Unitat d’Arítmies i Electroficiologia.

Com s’implanta el marcapassos?

Els cirurgians introdueixen el marcapassos mitjançant un catèter per la vena femoral situada a l’engonal del pacient i el dirigeixen cap al cor per dipositar-lo allà i fixar-lo a l’endocardi, tal com mostra aquest vídeo.

La Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Sant Joan de Déu, centre de referència nacional per al tractament de les arrítmies pediàtriques, i coordinador de la subxarxa de pediatria dins les Xarxes Europees de Referència de la Comissió Europea, visita anualment més de 2.500 nens amb múltiples patologies. Actualment a la unitat s’implanten uns 20 marcapassos cada any i es fa el seguiment més de 100 nens portadors d’aquest dispositiu.

 

https://www.sjdhospitalbarcelona.org/ca/hospital-sant-joan-deu-implanta-primer-marcapassos-sense-cables-una-adolescent