El cardiòleg Josep Brugada, finalista del premi Català de l’Any 2011

El guardó “Català de l’any 2011”, que convoca El Periódico de Catalunya amb la col•laboració de TV3, es va atorgar el passat dia 22 de maig en una cerimònia a la que va assistir el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, el qual va lloar especialment la trajectòria professional del Dr. Brugada.

El cardiòleg va ser un dels dos finalistes, juntament amb la campiona de trial Laia Sanz, i va protagonitzar el moment més emotiu de la cerimònia, quan es va projectar un vídeo on una mare li donava les gràcies per haver-se arriscat i haver salvat el seu fill, quan era un nadó amb problemes de cor. El nen, ja adolescent, apareixia a les imatges amb un perfecte estat de salut i va fer saltar les llàgrimes al Dr. Brugada i a bona part dels assistents i telespectadors de l’acte.

El Doctor Josep Brugada és cap de la Unitat d’Arítmies de Clínica Girona des de la seva posada en funcionament, l’any 2009, dins del Servei d’Hemodinàmica. De fet aquesta Unitat d’Arítmies va fer aquell any les primeres ablacions amb radiofreqüència que es portaven a terme a les comarques gironines.

Una autoritat mundial en arítmies cardíaques

El cardiòleg Josep Brugada va ser un dels tres candidats finalistes a Català de l’Any 2011 com a especialista en arítmies cardíaques, en mort sobtada i en medicina de l’esport, i per haver estès la seva especialitat al servei de cardiologia pediàtrica de l’hospital Sant Joan de Déu.

Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i actual director mèdic de l’Hospital Clínic, el Dr. Josep Brugada és considerat una de les màximes autoritats mundials en el diagnòstic d’arítmies cardíaques i malalties del cor poc evidents, susceptibles de conduir a una mort sobtada. A part de la publicació de més de 300 articles en revistes especialitzades i d’ensenyar la seva professió des de fa 14 anys a la Universitat de Barcelona, la seva aportació més important a la medicina ha estat la descripció, juntament amb els seus germans Pedro i Ramon, d’una síndrome causant de la mort sobtada que es coneix com a Síndrome de Brugada.

El Dr. Josep Brugada
El Dr. Josep Brugada va néixer el 18 de Juny de 1958 a Banyoles (Girona). Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona a l’any 1981. L’any 1987 va obtenir el títol de Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona amb la qualificació “Cum Laude”. Entre els anys 1983 i 1987 va ser membre del Servei de Cardiologia de l’Hospital Saint Eloi a Montpeller, França, i investigador del Laboratori de Fisiologia Cardiovascular de la Universitat de Montpeller.

Va obtenir el títol d’especialista en cardiologia per la Universitat de Montpeller al 1987. Entre els anys 1988 i 1991 va ser nomenat Investigador de la Real Acadèmia Holandesa d’Arts i Ciències així com Professor del Departament de Fisiologia de la Universitat de Limburg, Maastricht, Holanda. Des de l’any 1992 dirigeix la Secció de Arítmies de l’Hospital Clínic, Universitat de Barcelona, la Unitat d’Arítmies Pediàtriques de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i la Unitat de Arítmies del Centre Cardiovascular Sant Jordi de Barcelona. Ha estat Cap del Servei de Cardiologia del Hospital Clínic, Director del Institut Clínic del Tòrax i des de l’any 2008 n’és el Director Mèdic.

És Professor de Medicina de la Universitat de Barcelona. Ha estat becari de la Fundació Joan Bruguera per a estudis d’especialització (1984‐1986), becari del Ministeri d’Educació i Ciència per a la formació de personal investigador a l’estranger (1986‐1988), becari de la Societat Espanyola de Cardiologia per a estades a Hospitals d’Europa (1990) i becari de la Fundació Valverde per a investigació (1991). Va obtenir la Beca Bayer d’Investigació al 1992 i la Beca Mapfre d’Investigació al 1993 i 1994. Al 1990 va ser finalista del Premi d’Investigació de la Societat Nord‐americana de Electrofisiología i Estimulació (NASPE) a San Diego, Califòrnia.

Al 1991 va rebre el Primer Premi d’Investigació en Cardiologia del Col∙legi Americà de Cardiologia (American College of Cardiology) a Atlanta. Al 1999 va rebre el Premio “Fritz Ackher” de la Societat Alemanya de Cardiologia i el Premi “Josep Trueta” de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. Ha estat Vicepresident de la Societat Espanyola de Cardiologia (2004‐2006) i President de la Societat Europea d’Arítmies Cardíaques (2006‐2008), membre del Consell Assessor de la Societat Nordamericana de Electrofisiologia i Estimulació, i membre del comitè d’Investigació de la Societat Europea de Cardiologia.

Ha publicat més de 300 articles originals a revistes internacionals, incloent revistes com Nature, The Lancet, The New England Journal of Medicine, Circulation, Journal of the American College of Cardiology I American Journal of Cardiology entre altres.


Font: Premi Català de l’any 2011