El cardiòleg Josep Brugada, Premi Jaume I en Medicina Clínica

DdG. 03.06.2015
VALÈNCIA/BARCELONA | EFE El cardiòleg gironí Josep Brugada i l’ecòleg Josep Peñuelas van ser distingits ahir amb els premis Jaume I en les seves categories de Medicina Clínica i Protecció del Medi Ambient, respectivament. Ambdós científics van assegurar que rebre el premi de Medicina Clínica i el de Protecció de Medi Ambient, respectivament, ha suposat «una gran alegria» per a ells i per als seus respectius equips.

«Es tracta d’un premi importantíssim. És un reconeixement a la trajectòria, a la manera de fer. Em sento afalagat, honrat, feliç i tot el que un es pugui imaginar», va reconèixer el doctor Brugada en una conversa telefònica amb Efe. L’actual cap de la Secció de Arrítmies de barnaclínic+ i de l’Hospital Pediàtric Sant Joan de Déu, va reconèixer que no s’ho esperava, ja que en anteriors edicions s’havia quedat a les portes del Jaume I. «Sempre hi havia algú que tenia més mèrits que jo i aquesta vegada esperava més o menys el mateix», va confessar.

Josep Brugada és un dels tres germans que van descriure una de les causes de la mort sobtada en els canals iònics del cor que causa arítmies i té una base genètica. La malaltia és coneguda com a Síndrome de Brugada en reconeixement als seus descobridors.

De la seva banda, Josep Peñuelas, director de la Unitat d’Ecologia Global CREAF-CEAB-CSIC-UAB -situada al Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals de la Universitat Autònoma de Barcelona-, veu en aquest premi un reconeixement a la seva investigació per promoure un ús més racional dels recursos. «Investigo com interpretar els mecanismes de canvi subjacents de l’activitat humana al medi ambient per veure si podem aplicar algunes mesures que promoguin una millor sostenibilitat i ecologia global», va explicar. El seu treball ha posat en evidència l’efecte de la contaminació atmosfèrica i del canvi climàtic global sobre l’estructura i el funcionament dels ecosistemes terrestres i la biosfera.

Altres premiats

El president executiu de la Fundació Premis Jaume I, Santiago Grisolía, va donar a conèixer ahir al matí la decisió dels respectius jurats, dels que han format part vint-i-un premis Nobel, en un acte presidit pel president de la Generalitat valenciana en funcions, Alberto Fabra.

L’Associació Espanyola contra el Càncer va ser reconeguda amb guardó al Compromís Social dels premis, que en altres categories va distingir Luis Manuel Liz-Marzón (Investigació Bàsica); Juan José Dolado (Economia); Pablo Artal Soriano (Noves Tecnologies) i Oscar Landeta Elorz (Noves Tecnologies).

Liz Marzán, director científic del Centre Biomagune de Sant Sebastià, va reclamar en declaracions a Efe, que «almenys part» del finançament destinat a la ciència es dediqui a la investigació bàsica, ja que en l’actualitat s’exigeix que els fons «es reflecteixin en productes gairebé de forma immediata». Un dels projectes en què treballa l’equip de Liz-Marzán i que es troba en una fase «avançada» és la detecció de marcadors de càncer en sang de manera que el diagnòstic es pugui fer en estadis «molt primerencs».

Els Premis Rei Jaume I, dotats amb 100.000 euros en cadascuna dels seus set modalitats, estan instituïts per la Generalitat i la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats (FVEA) per estimular i reconèixer la investigació.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al DIARI DE GIRONA
Font: DIARI DE GIRONA