EL GERIÓ DIGITAL: Clínica Girona estrena una nova tecnologia de diagnosi d’imatge a les comarques gironines

El PET/TC s’utilitzarà sobretot per pacients d’oncologia, cardiologia i neurologia

Dimecres, 3 de juny de 2020 13:00h

El coordinador mèdic de Cetir-Catalunya, Eduard Riera, la directora mèdica del Servei de Medicina Nuclear de Clínica Girona, Sara Guirao, i el gerent de Clínica Girona, Carles Espígol © ACN

ACN, ALEIX FREIXAS / Gironès / Girona

La tecnologia PET/TC ja s’ha començat a utilitzar a les comarques gironines després que aquesta setmana Clínica Girona ja ha fet les primeres proves a pacients. Es tracta d’un nou sistema que combina la medicina nuclear amb la radiologia convencional.

La directora mèdica del Servei de Medicina Nuclear de Clínica Girona, Sara Guirao, ha destacat que es tracta d’una nova màquina que utilitza un sistema “híbrid” ja que combina les dues vessants mèdiques. Això permet als professionals tenir informació “morfològica i funcional” del pacient “amb una sola prova”.

Guirao també ha remarcat que és especialment important per l’àrea d’oncologia ja que es pot diagnosticar una malaltia “abans que hi hagi una afectació morfològica”. Per altra banda, Guirao destacat la importància que tindrà en pacients de cardiologia o neurologia. Entre d’altres coses, el PET/TC permetrà veure el deteriorament cognitiu, trastorns de memòria o processos inflamatoris.

El coordinador mèdic de Cetir-Catalunya, Eduard Riera, ha destacat la rapidesa amb què es pot realitzar la prova. De fet, el pacient tan sols està un quart d’hora a dins de la sala fent l’anàlisi. Tot i així, Riera ha recordat que abans de fer la prova cal que un pacient es prengui un líquid que després es veurà durant la prova i per això calcula que des que entra i fins que surt, una persona hi pot estar unes dues hores en total.

A més, els professionals han destacat la importància d’aquesta tecnologia, ja que cada vegada hi ha més fàrmacs que permeten dirigir la radioteràpia cap a un òrgan concret i això comporta menys “invasió” pel pacient. Es tracta d’una medicina que cada vegada vira més al tractament personalitzat.

Per altra banda, el PET/TC utilitza uns tubs més amples que en el cas del TAC. Segons Riera això permet que els pacients no tinguin tan la sensació de claustrofòbia mentre els fan la prova. També ha destacat que amb un anell més ample també facilita la prova a les persones que tenen sobrepès.

La nova màquina ja feia temps que Clínica Girona preveia instal·lar-la al nou edifici que estan construint al carrer de Barcelona. Tot i així, el gerent, Carles Espígol, ha explicat que van tenir l’oportunitat de fer-ho a l’edifici actual de Joan Maragall i han optat per instal·lar-la aquí i transportar-la més endavant.

https://www.gerio.cat/noticia/1249229/clinica-girona-estrena-una-nova-tecnologia-de-diagnosi-dimatge-a-les-comarques-gironines