EL PUNT AVUI – Carles Espígol, gerent de Clínica Girona: “Sempre havíem tingut en ment que volíem un edifici vertical. És molt més funcional”

“Les instal·lacions actuals ens han quedat obsoletes”

“Sempre havíem tingut en ment que volíem un edifici vertical. És molt més funcional”

 “Ens dol marxar d’on som, perquè estem en una situació immillorable, però hem de prioritzar l’atenció al pacient i poder-lo atendre millor; per això marxem”

 “Amb els estalvis i la venda de l’edifici, l’endeutament serà d’un 30% de la inversió”

El gerent davant un cartell de commemoració dels 75 anys de la clínica, celebrats el 2009 Foto: QUIM PUIG.

JORDI NADAL – GIRONA

L’edifici nou serà una millora en tots els sentits, però continuarem fent el que hem fet sempre

És el gerent de la clínica Girona des de l’any 1992. Fa, però, 43 anys que treballa al centre. Va entrar-hi el 1973 com a comptable.

De qui és la clínica Girona?

Dels mateixos professionals que hi treballen. Els metges, algunes persones d’infermeria i d’altres, com jo mateix, en tenim una petita part. I això ha estat sempre així. Hi han passat moltes generacions de metges.

Qui té més urgència del nou edifici, vostès o l’Ajuntament?

Nosaltres tenim molta pressa, perquè des del 2002 estem lluitant per un nou centre. Ara, ens hem trobat dos, nosaltres i l’Ajuntament, que tenim pressa. Per això arribarà a bon port.

Tot el tràmit es va desenvolupar amb molta discreció. D’on va sorgir la idea de fer-la a l’entrada sud de Girona?

Quan el 2000 vam decidir que necessitàvem un nou centre, vam contactar amb l’Ajuntament de Girona per veure on podíem fer-ho, però van considerar que a Girona no hi havia lloc on moure’ns. Llavors, va ser quan vam voltar els pobles del voltant, Quart, Vilablareix… Finalment, el 2002 vam comprar 60.000 m² a Fornells de la Selva. Vam començar els tràmits, però les coses no van avançar prou ràpid. Vam contactar de nou amb l’Ajuntament de Girona i va sorgir l’oportunitat de quedar-nos aquí, que és on sempre havíem volgut ser.

Els entrebancs eren grans, perquè hi havia diversos propietaris i calien moviments urbanístics. Ha estat un projecte difícil de tirar endavant?

Dificultós. Però no per l’Ajuntament, sinó sobretot pels bancs, que s’havien de posar d’acord entre ells.

La clínica que tindran s’assembla a la que volien?

Sí. Sempre havíem tingut en ment que volíem un edifici vertical. A Fornells, teníem una gran extensió i no l’hauríem fet tan alt, evidentment, però sí que teníem demanades quatre plantes, perquè un edifici vertical és molt més funcional.

Les gestions amb les entitats bancàries les van dur vostès o hi va mitjançar l’Ajuntament?

Vam fer-ho nosaltres a través del nostre advocat i secretari del consell d’administració. Ell i jo vam portar les negociacions.

La inversió és molt important. Ho pagaran amb la venda de les instal·lacions actuals i crèdits bancaris. S’endeutaran molt?

Clínica Girona no ha pagat mai dividends. Per tant, ha anat estalviant. Amb els estalvis i la venda de l’edifici, l’endeutament serà d’un 30% de la inversió [52 milions d’euros]. És perfectament assumible.

Quants anys fa que van començar a veure que necessitaven un trasllat?

Des del 2000. Vam veure que les instal·lacions ens havien quedat obsoletes. Havíem de marxar.

Aprofitaran l’equipament?

Invertim cada any, sobretot en equips quirúrgics. El més nou que tinguem (perquè continuem comprant), ens ho endurem, evidentment. Dels aparells més grans i que ja tenen anys, com ara els de radiologia o ressonància, com a molt n’aprofitarem un. La resta serà tecnologia d’última generació amb més prestacions i qualitat d’imatge.

Fins a quin punt tenen lligada la venda de la clínica actual?

No la hi tenim. Ens ha vingut a veure diversa gent. Però no hem començat a negociar res perquè fins que no s’iniciïn les obres no sabem quan acabarem. Quan signes el contracte has de comprometre’t a una data d’entrega. Com que no tenim pressa, de moment podem començar les obres sense vendre.

Ho vendran a trossos o com una sola peça?

Com una sola peça. Tret de la part per al col·legi Verd.

Quants pacients passen per la clínica al cap de l’any?

Entre pacients i acompanyants, hi entren unes 800.000 persones l’any.

I de plantilla, quants són?

Entre totes les empreses, pròpies i subcontractades, uns 460.

En què canviarà la clínica Girona amb l’edifici nou?

És una millora en tots els sentits, i empresarialment és un canvi estratègic. Però continuarem fent el que hem fet sempre.

Són i seran la clínica de la ciutat, de la comarca, de la demarcació?

De tota la demarcació. Atenem molts pacients de totes les comarques gironines.

Perdran centralitat amb el canvi. Els dol?

Sí que ens dol, perquè estem en una situació immillorable. Però hem de prioritzar l’atenció al pacient i poder-lo atendre millor. Per això marxem.

Dels terrenys de Fornells, han de parlar-ne amb l’Ajuntament?

De moment el tema és sobre la taula. Vam dir-los que no volíem especular absolutament amb res, i que volíem trobar una solució conjunta que no perjudiqui a ningú.

S’havia dit que podrien fer-hi algun servei per a la gent gran.

És una opció. Si es vol requalificar per fer residències per a gent gran, hi estem oberts. N’hem de parlar.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/14-salut/985944-lles-instalmlacions-actuals-ens-han-quedat-obsoletesr.html

L’entrevista en dpf