15 febr. 2023 EL PUNT AVUI: Clínica Girona ha fet 460.000 ressonàncies magnètiques
El centre sanitari commemora demà el primer quart de segle des de la introducció de la tècnica a la demarcació
El servei ha crescut en capacitat, dotació i innovació, i és reconegut internacionalment
A la foto destacada: Dos professionals de la Clínica Girona amb un dels aparells de ressonància magnètica del centre CLÍNICA GIRONA.
- AGULLÓ – GIRONA
La primera prova mèdica de ressonància magnètica a les comarques gironines es va fer el 2 de febrer del 1998, a la Clínica Girona, i des d’aleshores el servei ja en suma més de 460.000. Estalviaven d’aquesta manera el desplaçament anual de 7.000 gironins fins a Barcelona per aconseguir el diagnòstic, avui molts més, amb la incorporació progressiva de més equipament i adaptat a l’evolució tecnològica.
L’èxit d’aquell primer aparell va fer que un any i mig després la clínica ja n’incorporés un segon, especialment útil per les persones que tenien claustrofòbia. Amb el pas dels anys, ja en són quatre; un dels quals, instal·lat l’any 2009, permet estudiar el cos en bipedestació (dempeus), condició que millora la capacitat de diagnosi de malalties de la columna que en els estudis habituals no podrien detectar.
Els progressos que la tècnica ha experimentat en les últimes dues dècades estan reflectits en els aparells actuals, amb la màxima potència de les exploracions en 3T i en 1.5T. Avui són capaços d’estudiar i diagnosticar qualsevol malaltia del cos gràcies a l’extraordinària capacitat de la ressonància magnètica per mostrar imatges anatòmiques de la màxima qualitat, en qualsevol àrea del cos i fins i tot es poden obtenir imatges en temps real, en moviment, com ara del cor, amb la màxima precisió.
Continuïtat professional
El servei de ressonància magnètica de la Clínica Girona està dirigit des de l’inici pels doctors Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, especialistes en radiodiagnòstic. Els dos radiòlegs van incorporar les exploracions més avançades des del començament i l’han sabut actualitzar, tot contribuint a fer que el servei sigui avui dia un referent a escala estatal i internacional en ressonància magnètica, especialment en el camp oncològic i sobretot en el càncer de pròstata.
Precisament el servei ha estat pioner a l’Estat espanyol a implantar una tècnica molt útil en el càncer, com és la ressonància magnètica de tot el cos. I des de fa tres anys, el primer a realitzar biòpsies de pròstata amb un aparell robòtic en el mateix equip.
Durant aquests anys els dos radiòlegs han participat en múltiples treballs d’investigació en diferents camps de la medicina, havent publicat més de 120 articles en les revistes de més impacte i havent presentat aquests estudis en els diferents congressos nacionals i internacionals. Molts d’aquests treballs han estat reconeguts amb diferents premis en els congressos de radiologia; destacant la màxima distinció en el congrés europeu de radiologia l’any 2006 i l’any 2010 en el congrés mundial de radiologia que se celebra anualment a Chicago, als EUA. Fruit d’aquests treballs d’investigació van ser reconeguts amb el premi Bonastruc ça Porta 2016 del COMG “per la seva trajectòria professional i per la innovació en el camp oncològic”. L’any 2018 es va publicar un llibre de referència internacional de la ressonància magnètica en el càncer de pròstata, editat amb la participació dels directors del Servei, els Drs. Vilanova i Barceló..L’acte de celebració d’aquest aniversari tindrà lloc el dijous 16 de febrer de 2023, a les 7 de la tarda, a la Sala d’Actes de Clínica Girona, amb unes paraules de presentació a càrrec del Gerent de Clínica Girona, Carles Espígol, i del Dr. Miquel Carreras, Gerent de la Regió Sanitària Girona del Servei Català de la Salut, que donaran pas a tres exposicions curtes.