EL PUNT AVUI: La Clínica Girona té un nou aparell de diagnòstic ocular

16/12/11 02:00 – GIRONA – N. ASTORCH
L’Institut d’Oftalmologia de la Clínica Girona ha adquirit un aparell de diagnòstic ocular d’última generació, anomenat Optomap, que ofereix una major resolució i la possibilitat de fer autofluorescència retiniana. Amb aquesta nova tecnologia els especialistes poden diagnosticar de manera precoç qualsevol malaltia o anomalia ocular que, amb les exploracions convencionals, són més difícils de detectar i requereixen, en molts casos, d’altres proves complementàries.

Entre les avantatges del nou mètode de diagnosi figura, a més de la precisió en el diagnòstic, el fet que és indolor i no invasiu per al pacients.

Es tracta del primer aparell d’aquestes característiques que es posa en funcionament a Catalunya i a l’Estat. L’Optomap és un retinògraf de camp ampli, capaç d’obtenir imatges retinianes d’alta qualitat tant de retina central com perifèria.

El doctor Miguel Ángel Zapata, especialista en retina i diabetis ocular de l’Institut d’Oftalmologia de la Clínica Girona, ha explicat que l’autofluorescència és capaç de valorar l’estat metabòlic, és a dir, l’activitat d’un dels teixits més importants de l’ull, l’epiteli pigmentari de la retina. “Això ens permet observar zones retinianes amb molt poca activitat (normalment atròfiques o amb mort cel•lular) i zones on hi ha una activitat augmentada que por a causar dany futur a la retina”.

LA FRASE
L’autofluorescència és una prova que permet estudiar l’estat funcional de la retina
Miguel Ángel Zapata ESPECIALISTA EN RETINA I DIABETIS OCULAR DE LA CLÍNICA GIRONA

Estudis amb malalts d’Alzheimer
La Clínica Girona ha iniciat un col•laboració amb la unitat de demències de l’hospital Santa Caterina de Salt per estudiar la retina dels pacients amb Alzheimer partint de la base que hi ha indicis que aquests pacients poden tenir algunes alteracions retinianes, fins i tot en fases inicials de la malaltia. Es faran unes proves per valorar les troballes retinianes com a biomarcadors de la demència.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al diari El Punt Avui
Font: El Punt Avui