EL PUNT AVUI: La nova Clínica Girona tindrà cinc o sis plantes i molta llum

03/05/15 02:00 – GIRONA – DANI VILÀ
La nova Clínica Girona que es construirà a l’entrada sud de la capital gironina tindrà entre cinc i sis plantes, prioritzarà l’entrada de llum natural a tots els serveis i es vol que sigui un edifici molt funcional. Així serà el nou edifici d’aquest centre sanitari de referència a Girona, com confirma el gerent de Clínica Girona, Carles Espígol, un cop s’ha enllestit el pla funcional de la futura clínica.

L’elaboració del pla funcional de la nova Clínica Girona ha tingut l’assessorament del reconegut i especialitzat despatx d’arquitectura PMMT i amb la col·laboració del personal del centre ha quedat definit com serà. Els mesos de treball intern han permès definir que el nou centre tindrà uns 26.000 metres quadrats, el doble de la superfície actual al centre de Girona.

Espígol determina que s’ha projectat un edifici de cinc o sis plantes, un aspecte encara subjecte a la definició final de la parcel·la, i que la previsió és disposar de dues plantes subterrànies d’aparcament. Les característiques del nou edifici, que tindrà “llum natural en tots els serveis”, permetran, segons explica el gerent de Clínica Girona, passar de les vuit sales d’operacions actuals a les deu del nou edifici, així com tres sales de part i tres d’endoscòpia. S’afegiran dues sales més en cada cas respecte al que hi ha en l’actual edifici.

Espígol determina que una de les apostes més clares en el nou edifici “és la cirurgia major ambulatòria i hospital de dia”, que passarà dels cinc llits actuals als vint-i-quatre a la nova clínica. Per contra, i com ja s’havia anunciat, hi haurà poc creixement en el nombre de llits d’hospitalització, que passaran dels 114 actuals als 120 a la nova clínica. “Serà un edifici funcional. Un hospital és un edifici viu perquè la medicina avança molt ràpid”, assevera Espígol, que també avança que el nou edifici “incorporarà tecnologia de màxim nivell per ser un centre de referència i oferir medicina molt resolutiva”, així com la voluntat de “reforçar el servei d’imatge i ressonància de gran nivell que potenciarem”, ja que sempre ha estat una de les característiques de Clínica Girona.

L’empresa es planteja el trasllat de tots els serveis que ara té al centre de la capital gironina al nou emplaçament de la carretera de Barcelona, a l’espai que ocupaven les antigues naus de la Citroën i d’Industrial Ginés. Per això, Espígol subratlla que es traslladen “per oferir més amplitud i millors serveis”.

Obres el segon semestre

Amb el pla funcional de la nova clínica conclòs, Espígol certifica que “ho tenim tot molt ben encaminat per començar quan puguem, i en tenim ganes”. Quan quedi aprovat definitivament les característiques de la urbanització del sector, Clínica Girona ja passarà a elaborar el projecte executiu de la nova clínica. Espígol certifica la voluntat “perquè les obres comencin aquest segon semestre per possibilitar que a final del 2018 es pugui fer el trasllat al nou edifici”.

La previsió és que una vegada l’Ajuntament aprovi definitivament el pla urbanístic, ja es comenci a fer la urbanització del sector, mentre s’elabora el projecte constructiu de la nova clínica, que seguirà el pla funcional establert. L’Ajuntament de Girona continua els tràmits urbanístics i amb els bancs propietaris dels terrenys, perquè es desencalli l’entramat d’entitats que van participar en el crèdit sindicat que es va signar per a l’adquisició de bona part de les naus al sector.

LES XIFRES

24 places de cirurgia ambulatòria i centre de dia tindrà el nou edifici, quan l’actual només en té cinc.

26.000 metres quadrats construïts tindrà la nova Clínica Girona i doblarà així els 13.000 m² que ocupa l’actual

Uns consultors especialitzats

Patricio Martínez, Maximià Torruella, arquitectura, SL (PMMT) han estat els encarregats d’elaborar el pla funcional. Es tracta d’una empresa barcelonina i molt especialitzada en centres sanitaris i sociosanitaris. Ho demostra la llarga trajectòria en aquest camp, en què han estat els responsables d’una vintena de grans projectes en aquest àmbit. Així per exemple, han estat els autors de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital Can Misses d’Eivissa, el centre de salut Son Servera a Mallorca, l’hospital lleuger a Salou, l’hospital Ernest Lluch a Barcelona i el Centre de Recerca Quirúrgica de Barcelona.

També acrediten experiència internacional, cas d’Angola, on han dissenyat els hospitals de Menongue, de Kuito i de Kuando Kubango, i de Guinea Equatorial, amb l’hospital de Malabo.
En el pla funcional PMMT prioritza en tot moment l’ús de materials de qualitat que “generin salut”, preveient que tinguin una llarga durabilitat i un baix cost de manteniment per al nou edifici.

FOTOGRAFIA: Els terrenys a l’entrada sud de Girona on es construirà la nova Clínica Girona. Manel Lladó.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al diari EL PUNT AVUI
Font: EL PUNT AVUI