EL PUNT AVUI: Una associació busca fons per posar uns determinats implants auditius als nens

17/10/12 02:00 – GIRONA – NÚRIA ASTORCH
“Sentir-hi bé no és un luxe, sinó un dret de totes les persones.” Així de contundent es va manifestar ahir l’otorinolaringòleg de la Clínica Girona Albert Jürgens durant la presentació oficial a Girona de l’Agicaem, l’Associació Gironina pels Implants Coclears per l’Abordatge Endo-Meatal, és a dir, que promouen una tècnica quirúrgica mínimament invasiva.

La Clínica Girona és l’única a la demarcació de Girona que duu a terme aquest tipus d’implants. L’Agicaem treballa per recaptar fons per a aquelles famílies que no disposen de prou recursos econòmics per pagar l’implant auditiu del seus fills. I és que, segons va explicar Jürgens, actualment l’Institut Català de la Salut (ICS) paga cada any 40 implants per a nens i una vintena per a adults a tot Catalunya, unes dades que contrastarien amb les necessitats reals i que, comptabilitzant només els infants, són d’uns cent aparells.

A les comarques gironines calen uns deu aparells cada any. La situació de crisi ha portat moltes famílies a demanar, infructuosament, crèdits bancaris per fer front a l’elevat cost dels dispositius auditius, i que pot oscil•lar entre els 18.000 i els 30.000 euros. Així que, per tal d’intentar ajudar aquestes famílies, Agicaem ha organitzat, el dia 29, a l’auditori de l’Espai Caixa, una rifa solidària d’obres d’art cedides per artistes gironins.

El president de la Federació d’Associacions d’Implants Coclears d’Espanya, Joan Zamora, apel•la a la solidaritat de la societat gironina perquè s’impliqui en la causa, o bé fent-se socis, o bé participant en la rifa.

Salut diu que es tracta a tots els infants afectats

Fonts de la regió sanitària de Salut a Girona van explicar ahir que hi ha un programa de cribratge neonatal de la hipoacúsia pel qual passen tots els nens que neixen als hospitals públics de la demarcació. Durant els primers dies de vida, als nens se’ls fa una prova diagnòstica per tal de detectar-los problemes auditius. Si la prova surt positiva, el nadó és derivat a l’hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, on els especialistes fan una valoració i indiquen quin és el millor tractament a seguir, inclosos els implants coclears. Així mateix, i segons Salut, fins i tot si el nadó ha nascut en una clínica privada i s’adreça posteriorment a la xarxa pública, se li fa el seguiment.

El protocol de Salut estableix que, abans del tercer mes de vida del nen, als nadons se’ls fa el diagnòstic diferencial, per tal que als sis mesos de vida tots els afectats rebin el tractament oportú i posteriorment se’ls faci el seguiment que sigui necessari.

A la fotografia: Jürgens , al mig, durant la presentació de l’associació d’Agicaem. Foto: JORDI CARRERAS.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al diari EL PUNT AVUI
Font: EL PUNT AVUI