EL PUNT AVUI: Una nova clínica pel segle XXI

 La direcció de la Clínica Girona va mostrar ahir com serà el nou edifici que es farà al carrer Barcelona

 S’ha demanat la llicència d’obres per començar els treballs a final d’any i que entri en servei l’estiu del 2019

JORDI NADAL – GIRONA

La direcció de la Clínica Girona ja té definits els detalls del nou edifici que es construirà al carrer Barcelona de Girona i que es preveu que entri en servei l’estiu del 2019. El nou edifici constarà finalment de tres plantes subterrànies i vuit per sobre el nivell del sòl a la banda que dóna al carrer Barcelona, i cinc plantes a la que dóna a la via del tren. Triplicarà els 12.000 m² de l’actual, ja que n’ocuparà cap a 36.000. El gerent del centre sanitari, Carles Espígol, va qualificar la futura clínica de centre “innovador, eficient, saludable, accessible i sostenible”.

Una de les característiques principals serà l’obertura a l’exterior amb llum natural a la majoria d’espais, amb grans finestrals. Les sales que donin a l’interior de l’edifici també estaran il·luminades amb llum natural gràcies a uns patis. L’exterior serà laminat per modular la llum solar i el soroll. La innovació vindrà a través del disseny, que preveu usos polivalents, i l’ús dels materials, que seran “asèptics i generadors de salut”, segons apunta Espígol.

Una de les demandes de la direcció als arquitectes –el despatx PMMT, especialitzat en el desenvolupament d’hospitals i equipaments sanitaris– va ser que fos un edifici vertical: “S’ha demostrat que són molt més funcionals que els centres sanitaris de gran extensió en horitzontal. A més, la morfologia urbanística del sector també ho reclamava.” S’hi garanteix, però, evidentment, la bona mobilitat de tothom. El centre hospitalari tindrà 108 habitacions i 116 llits. Actualment n’hi ha poc menys, 110 llits. Sobre aquest punt, Espígol aclareix que l’evolució de la medicina és escurçar les estades amb una potenciació de la cirurgia major ambulatòria. Amb aquest objectiu hi haurà una planta de dia que evitarà la congestió de les habitacions. La nova seu suposarà també contractar més personal: la previsió és ocupar una quinzena de persones més –la plantilla actual, entre treballadors propis i d’empreses subcontractades, és d’uns 460 treballadors.

Les noves instal·lacions

La tercera planta del soterrani serà només per a aparcament. La segona, per a aparcament i magatzem. A la primera –encara del soterrani– ja hi haurà serveis com ara hemodiàlisi, farmàcia i cuina. A l’extrem nord –el més proper al centre de la ciutat– de la planta baixa hi haurà l’entrada principal. A l’extrem sud, la d’urgències. Al mig, un gran rebedor obert cap a la segona planta amb escales mecàniques i nou ascensors.

A la primera planta s’hi situarà fisioteràpia, sales de docència, el banc de sang, laboratoris i consultes. La segona planta també serà ambulatòria i hi haurà la unitat de reproducció, la d’anatomia patològica, la d’oftalmologia i un espai multiconfessional. La zona quirúrgica serà a la tercera planta, i a la quarta hi haurà la unitat de cures intensives, serveis de gestió i serà la planta maternoinfantil. A la cinquena, sisena i setena hi haurà les zones d’hospitalització. Les instal·lacions incorporaran tecnologia capdavantera en el sector, com la sala de PET-TAC (una tecnologia usada sobretot per a malalties oncològiques que usa la injecció d’isòtops radioactius) o equipaments per a ressonàncies verticals.

Recuperar el sector

La clínica va sol·licitar a principi de juny la llicència d’obres a l’Ajuntament. La intenció és poder començar-les a final d’any i que triguin 26 mesos a dur-se a terme. Es finançaran amb fons propis –provinents d’estalvis i de la venda de les actuals instal·lacions entre els carrers Joan Maragall i Juli Garreta– i crèdits bancaris. El cost total de les obres i els nous equipaments serà de 52 milions d’euros. Respecte a la venda de les instal·lacions, Espígol assegura que encara no s’ha efectuat ni hi ha cap acord tancat.

La nova clínica Girona ha de ser també un revulsiu per a l’entrada sud de la ciutat, actualment molt degradada, amb solars i diverses naus abandonades. És per aquesta raó que el consistori va acollir amb molt interès el projecte, que ha de donar vida al sector. La instal·lació de la clínica anirà acompanyada d’un reforç del transport públic amb el centre de la ciutat.

La clínica Girona va ser creada el 1934. Tot i ser un centre privat, ja des dels inicis ha col·laborat amb la sanitat pública, que els paga uns 1.500 euros per alta hospitalària. Un preu, assegura Espígol, que és inferior a la tarifa que tenen els altres centres hospitalaris de Girona.

8 sales d’operacions convencionals i tres de plomades, i una zona de preoperatori i postoperatori amb 18 llocs.

52 milions d’euros serà el cost de les obres i l’equipament. Tot finançat amb fons propis i crèdits bancaris.

116 llits hi haurà. Són poc més dels actuals (110), però es fa preveient potenciar la cirurgia major ambulatòria.

36.000 metres quadrats de superfície tindrà el nou edifici. És el triple que les instal·lacions actuals.

http://www.elpuntavui.cat/territori/article/12-infraestructures/985319-una-nova-clinica-pel-segle-xxi.html

La notícia en pdf