EL PUNT: Clínica Girona té un aparell que fa ressonàncies en posició vertical i que detecta un 25% més d’hèrnies discals

16/04/09 02:00 – GIRONA – NÚRIA ASTORCH
Fins ara, un 25% de les hèrnies discals no es podien diagnosticar a causa de la posició horitzontal en què es feien les ressonàncies magnètiques. A partir d’ara, amb el nou aparell de ressonàncies de què disposa Clínica Girona, sí que es podran detectar, perquè el pacient ha d’estar dempeus, que és justament la posició en què l’hèrnia discal es manifesta i causa dolor. Clínica Girona ha invertit 750.000 euros en l’adquisició d’aquest aparell, el primer a Catalunya i el segon a l’Estat espanyol.

El nou aparell de ressonàncies magnètiques permet estudiar el cos humà en posició vertical, amb el pacient dempeus.

El doctor Joan Carles Vilanova, un dels directors de la unitat de ressonància magnètica de Clínica Girona, va explicar ahir que amb el nou aparell millorarà substancialment la qualitat diagnòstica en la patologia de la columna lumbar i de genoll. En aquest sentit, la principal innovació és que permet fer els estudis de la columna lumbar i el genoll en posició de càrrega. «Si la ressonància es fa en posició estirada, es deixa de veure justament allò que fa mal al pacient. Un 25% de les hèrnies discals no es detecten en posició estirada», va explicar el doctor Vilanova. El nou servei suposa una millora important per estudiar una de les causes més freqüents de dolor, la lumbàlgia, una patologia que un 80% de la població té en algun moment de la seva vida.

El genoll, en estudi
Pel que fa a la patologia de genoll, l’especialista va explicar que aquest és un camp pendent d’estudi i que amb el nou aparell el que volen veure justament són les diferències que s’observen segons la posició horitzontal i vertical del pacient i les posicions del genoll. El genoll és, juntament amb la columna lumbar, l’articulació del cos humà que suporta més càrrega. I pràcticament un 40% de l’activitat assistencial en ressonància magnètica que duu a terme Clínica Girona afecta aquestes dues articulacions.

De fet, amb el nou aparell, l’exploració es fa amb el pacient en totes dues posicions, estirat i dret, i tota l’operació dura aproximadament una hora. Diàriament es podrien arribar a fer entre deu i dotze exploracions d’aquestes característiques.
Atès que és el primer aparell que permet fer ressonàncies magnètiques en posició vertical de Catalunya, Clínica Girona ja preveu que, a més d’atendre pacients gironins, també en visitarà de la resta de Catalunya, sobretot de Barcelona.
A l’àmbit de tot l’Estat, el de Clínica Girona és el segon que es posa en marxa, després del de Logronyo. L’adquisició del nou aparell a l’empresa italiana Esaote ha suposat una inversió de 750.000 euros.

Cap a 170.000 proves
Clínica Girona, que aquest any celebra el 75è aniversari, ja va ser pionera a les comarques gironines l’any 1998 en la implantació del primer aparell de ressonància magnètica. I, un any després, va tornar a ser-ho en instal•lar un segon aparell obert per fer les proves a pacients amb claustrofòbia.

Des del 1998, Clínica Girona ha fet unes 170.000 ressonàncies, 46.000 de les quals (27%) a l’equipament obert. Aquest últim aparell, a banda de fer exploracions a pacients claustrofòbics, permet estudiar amb la mateixa fiabilitat estructures i articulacions de mida gran, com ara el genoll i la columna lumbar.

Nota informativa en PDF


Més info: Veure la notícia a El Punt
Font: El Punt