EL PUNT/AVUI recull la pujada de l’activitat quirúrgica de Clínica Girona

28/01/12 02:00- GIRONA – NÚRIA ASTORCH
Del gener a l’octubre del 2011 es van intervenir, als hospitals de les comarques gironines, 599 persones menys que en el mateix període del 2010: s’ha passat de les 13.896 a les 13.297 operacions, segons les dades que el conseller de Salut, Boi Ruiz, va donar a conèixer en resposta a una pregunta parlamentària plantejada pel grup del PSC.

La diputada socialista Marina Geli, que ahir va fer públiques aquestes dades, va advertir que aquesta xifra es podria elevar fins al miler un cop tancat tot el 2011. “No entenem com el govern de CiU va decidir retallar el pressupost de la sanitat pública i deixar de fer activitat necessària”, va dir l’exconsellera de Salut. La diputada socialista va denunciar, a més, que les retallades s’havien fet de manera indiscriminada i sense mirar per l’equilibri territorial.

Clínica Girona puja l’activitat
Segons va raonar, el problema rau en el fet que es va deixar en mans dels gerents dels hospitals i no dels governs territorials la manera de dur a terme la reducció de l’activitat quirúrgica. Així, va fer notar que mentre que alguns hospitals comarcals registren uns índexs de pèrdua d’activitat molt elevats –d’un 12,5% a l’hospital de Blanes, d’un 11,6% al Santa Caterina de Salt i d’un 10% a l’hospital de Figueres–, n’hi ha d’altres, concretament a la Clínica Girona, en què l’activitat augmenta un 6%.

Pel que fa a aquest últim punt, Geli proposa la revisió dels concerts que l’administració té amb aquest tipus de centres per evitar situacions de falta d’equitat territorial. “La qualitat i l’equitat se n’està començant a ressentir”, va advertir.

L’engrossiment de la llista d’espera d’intervencions quirúrgiques explica la mesura adoptada per Salut de reobrir, a partir de l’1 de febrer, les sales d’operacions del Trueta a les tardes. L’acumulació de pacients gironins pendents d’entrar a la sala d’operacions és una de les conseqüències de les retallades que Salut va aplicar l’any passat i que, segons el PSC, també ha afectat el temps d’espera per a la visita amb l’especialista i per a la realització de proves diagnòstiques.

Queda pendent de desenvolupar el pla de detecció precoç del càncer i que la unitat d’hemodinàmica del Trueta funcioni les 24 hores els 365 dies de l’any. En l’àmbit de la primària, els ajustaments han afectat de ple el servei de les urgències nocturnes amb la concentració d’aquest servei en unes àrees determinades i el tancament de catorze CAP a les nits. Una mesura que ha resultat polèmica en algunes comarques, com ara la Selva interior i el Ripollès per la seva especial orografia, que fa que algunes poblacions quedin força aïllades. Una situació que en alguns caos s’ha vist agreujada per la supressió d’ambulàncies.

La tisorada també ha deixat aparcat sine die el projecte del nou Trueta a Girona. Mentrestant, s’ha posat en marxa un edifici de mòduls per ampliar l’espai de les consultes externes.

LA DATA: 01.02.12.- Es reobriran, a l’hospital Trueta, les sales d’operacions a les tardes per tal d’alleugerir la llista d’espera.

LA FRASE: “No entenem com Salut va decidir retallar i deixar de fer activitat necessària”, Marina Geli, DIPUTADA DEL PSC AL PARLAMENT DE CATALUNYA

LA XIFRA: 13.297 operacions es van fer entre el gener i l’octubre del 2011, 599 menys respecte als mateixos mesos del 2010.

Nota informativa en PDF


Més info: Llegir la notícia al diari EL PUNT / AVUI
Font: EL PUNT / AVUI