El radiòleg Joan Carles Vilanova participa en una jornada de celebració del 30è aniversari de la primera ressonància magnètica realitzada a Barcelona

El radiòleg Joan Carles Vilanova, director mèdic del Servei de Ressonància de Clínica Girona, participa a la LXI Jornada de l’Agrupació de Radiòlegs de Catalunya que es celebra el divendres 31 de gener de 2014 al Col•legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) sota el lema: “Ressonància Magnètica: la revolució continua 30 anys després”.

La jornada vol commemorar el 30è Aniversari de la 1a ressonància magnètica a Espanya, realitzada a Barcelona el 1983. L’acte, organitzat conjuntament per l’Associació catalana de Radiologia Mèdica (ACARM), la Societat Catalana de Radiologia i l’Agrupació de Radiòlegs de Catalunya, serà inaugurat pel Dr. Josep Maria Padrosa, Director del Servei Català de la Salut, la Dra. Mª Teresa Maristany Daunert, Presidenta de l’ACRAM i Agrupació de Radiòlegs i el Dr. Jordi Andreu Soriano, President de la Societat Catalana de Diagnòstic per la Imatge.

El Dr. Joan Carles Vilanova, que forma part del comitè organitzador i del comitè científic de la trobada, participa amb l’exposició del tema: “La RM de cos i osteoarticular. Perquè i quan?”. També intervenen com a ponents: els doctors Francesc Maria Domènech Torné i Jordi Setoaín Quinquer, pioners de la ressonància magnètica (RM) a Catalunya; el Dr. Antoni Capdevila, Cap de Servei de l’Hospital Sant Pau de Barcelona; el Dr. Àlex Rovira, Cap de la Secció de Neuroradiologia de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona; la Dra. Teresa M de Caralt, Metge radiòleg Consultor de la Secció de radiologia toràcica i cardíaca del CDI de l’Hospital Clínic de Barcelona; el Dr. Salvador Pedraza, Director Territorial de Radiologia i Medicina Nuclear (IDI /ICSI) de Girona; i el Dr Luís Bonmatí, Director del Àrea Clínica d’Imatge Mèdica de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fé de València. Clouran la jornada el Dr. Carles Constante, Director General en Planificació i Recerca en Salut i el Professor Miquel Vilardell Tarrés, President del COMB.

Una mica d’història

Segons es descriu al programa de presentació de la jornada: “El primer prototip clínic de RM es va instal•lar l’any 1981 al Hammersmith Hospital de Londres i publicant la primera experiència clínica amb 1.000 pacients. L’any següent es va presentar l’avenç tecnològic a Barcelona al congrés mundial de Medicina Nuclear pel Dr. John Mallard de la Universitat d’Aberdeen. Una nova tècnica d’imatge començava a néixer aportant la gran avantatge del moment: la visualització multi planar de les estructures anatòmiques”.

“Acceptada per la FDA americana el 1983 com a eina diagnòstica, els Drs. Jordi Setoaín i Francesc Domènech, líders dels estudis de medicina nuclear i propietaris de CETIR, varen proposar al Dr. Jaume Gili que estudiés en profunditat aquesta nova tècnica i crearen el Centre Mèdic de Ressonància Nuclear Magnètica de Barcelona. Aquell grup de professionals van assolir el repte del que en aquell moment era un veritable problema per la seva novetat i ruptura de plantejaments de les tecnologies de l’època. Ningú sabia res de camps magnètics, de la radiofreqüència, de gradients, de caixes de Faraday, etc. Allò que ara es dona per sabut en la formació dels residents, va ser tot un món d’aprenentatge de nous coneixements.

A les 18’31 hores del 14 de desembre de 1983 aquell esforç d’estudi, aquell esforç de valentia, aquell esforç del risc va concloure feliçment en l’obtenció de la primera exploració de Ressonància Magnètica”.

Nota informativa en PDF


Lloc: Col·legi de Metges de Barcelona
Més info: Programa en pdf
Organitzador: Radiòlegs de Catalunya