El restrenyiment pediàtric

40 de cada 100 nens pateixen o patiran un episodi de restrenyiment durant la seva infància.

URP: La nova “Unitat de Restrenyiment Pediàtric” de Girona.

Unitat de Restrenyiment Pediàtric

La creació d’una Unitat de Restrenyiment Pediàtrica (URP) ve demanada per la societat gironina tan per la quantitat de nens restrets que ho pateixen com per l’atenció i qualitat que reclamen.

El fet que jo, Teresa Maria Pascual, cirurgiana pediàtrica, tingui la iniciativa de crear aquesta unitat és pels coneixements sobre cirurgia colo rectal que he anat adquirint, molt relacionats amb les seves conseqüències: restrenyiment o incontinència fecal. Aconseguir una vida social acceptable a aquests nens és feina del cirurgià que l’ha operat. A més, i després de diversos anys tractant nens restrets, me n’he adonat sobretot que el que demanen ells i les seves famílies és “la solució” que fa temps busquen. Només el nen restret i els familiars que l’envolten saben el calvari que representa el moment diari de la defecació.

Dins del tractament del restrenyiment, a la URP, hi ha diverses figures implicades. Les més importants són: la del metge que fa la historia clínica, l’exploració, el diagnòstic, el tractament i el seguiment, la de la infermera que fa i ensenya als pares la col·locació d’ènemes de neteja i la de la dietista que prescriu una alimentació adequada i personalitzada. Disposem també dels serveis de laboratori i imatge.

El fet de posar i ensenyar als pares com es col·loca un ènema és important ja que si es fa ben fet és molt efectiu. No a tots els nens cal fer-los ènemes de neteja, solament a aquells que estan impactats (moltes femtes dins el colon). Normalment, un cop vist com es col·loquen, els pares poden posar-los fàcilment a casa, ja que no fan mal i a més alleugen al nen. Hi ha un percentatge de nens restrets que han patit o estan patint dolor a l’anus a qui se’ls hi recomana fer els ènemes amb anestèsia. També és recomanable l’anestèsia als nens que tenen un fecaloma (bola de femta en el recte de grans dimensions) que no poden expulsar per ells mateixos.

La dieta per un restret és essencial per poder viure amb la seva malaltia. Durant el tractament és molt important el fet de menjar una dieta laxant, sana i adequada per cada nen. I serà la dieta l’arma principal del nen restret en el futur. El coneixement dels aliments que el laxen o el restrenyen serà essencial per no tornar a recaure.

La intenció, amb la creació d’aquesta unitat, és la d’accelerar la solució del problema i evitar massa moviments familiars. Ens agradaria que quan ve un nen amb un restrenyiment, el mateix dia pugui anar a casa amb confort i un tractament posat. Penseu que quan arriba un nen amb un restrenyiment de mesos o d’anys, la família està desesperada per la falta de solucions i el nen està enrabiat pel seu problema i les conseqüències que d’’això se’n deriven.

Poder tenir en un dia el diagnòstic clínic i d’imatge (situació del nen en el moment actual), el nen net de femtes (confort), un tractament adequat i una dieta personalitzada és el que volem aconseguir. Començar una teràpia resolutiva, el més ràpid possible, a un nen que fa mesos o anys que arrossega aquest malestar, és la nostra fita.