El servei de Ressonància Magnètica de Clínica Girona ha fet 355.000 exploracions en 20 anys

Pioners i referents internacionals en el càncer de pròstata

Enguany fa 20 anys de l’arribada de la ressonància magnètica a Girona. El 2 de febrer de 1998 és un data important per la sanitat de les comarques gironines. Es realitza la primera exploració de ressonància magnètica de les comarques gironines a la Clínica Girona.  Aquest fet va estalviar el desplaçament  a Barcelona a prop de 7.000 gironins per realitzar-se la prova. La instauració de la ressonància magnètica va suposar per la Sanitat gironina que es pogués disposar de la tècnica de imatge més avançada per realitzar diagnòstics acurats de les malalties a nivell de tot el cos.

El Servei de ressonància magnètica de la Clínica Girona es va iniciar amb un aparell que oferia les prestacions necessàries per la tecnologia del moment. L’augment de la demanda de la tècnica va fer que la Clínica Girona instal·lés un segon aparell a finals de l’any 1999. En aquest cas es tractava d’un aparell que era especialment útil per les persones que tenien claustrofòbia.

La progressiva demanda de la tècnica i també la gran evolució de la tecnologia de la ressonància magnètica va fer que s’instal·lessin dos aparells més durant aquests anys. Un d’aquest aparells, instal·lat l’any 2009, permet estudiar el cos en bipedestació (dempeus) el que millora la capacitat de diagnosticar malalties de la columna que en els estudis habituals no poden detectar. Durant aquest 20 anys s’han realitzat en el Servei 355.000 exploracions de ressonància magnètica.

Evolució tècnica

La gran evolució tecnològica de la radiologia i especialment degut al progrés espectacular de la ressonància magnètica durant aquests 20 anys ha tingut un reflex en el propi Servei, per l’actualització dels aparells i especialment en oferir totes les prestacions més innovadores que la tècnica permet fer en un estudi de ressonància magnètica.

Avui en dia es possible estudiar i diagnosticar qualsevol malaltia del nostre cos gràcies a l’extraordinària capacitat de la ressonància magnètica en mostrar imatges anatòmiques de la màxima qualitat. És possible fer estudis de qualsevol àrea anatòmica i fins i tot es poden obtenir imatges en temps real, en moviment, com és el cor; amb la màxima precisió.

El Servei de ressonància magnètica de la Clínica Girona està dirigit des de l’inici pels Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, especialistes en radiodiagnòstic. Els dos metges radiòlegs van incorporar les exploracions més avançades des del començament; i per la pròpia evolució de la ressonància magnètica, durant aquests anys s’han anat incorporant totes les tècniques més innovadores que la tècnica permet fer avui en dia.

Pioners i referents internacionals en el càncer de pròstata

La dedicació dels Drs. Vilanova i Barceló en el desenvolupament  i evolució de la pròpia tècnica de ressonància magnètica ha fet que el Servei sigui avui en dia un referent en l’àmbit espanyol i a nivell internacional en ressonància magnètica, especialment en el camp oncològic i sobretot en el càncer de pròstata.

Precisament el Servei ha sigut pioner a l’estat espanyol en implantar una tècnica molt útil en el càncer com és la ressonància magnètica de tot el cos. Durant aquests anys els dos radiòlegs han participat en múltiples treballs de investigació en diferents camps de la medicina, havent publicat més de 90 articles en les revistes de més impacte i havent presentat aquests estudis en els diferents congressos nacionals i internacionals.

Molts d’aquests treballs han sigut reconeguts amb diferents premis en els congressos de radiologia; especialment destaca la més alta distinció l’any 2010 en el congrés mundial de radiologia que es celebra anualment a Chicago, EEUU. Fruit d’aquest treballs de investigació, el Servei de Ressonància Magnètica de la Clínica Girona va ser reconegut en rebre el  premi Bonastruc ça Porta 2016 del COMG “per la seva trajectòria professional i per la innovació en el camp oncològic”.

Coincidint amb aquest aniversari, ha sortit publicat un llibre de referència internacional de la ressonància magnètica en el càncer de pròstata, editat amb la participació dels directors del Servei, els Drs. Vilanova i Barceló.

Autors de l’article: Dr. Joaquim Barceló Obregón i Dr. Joan Carles Vilanova Busquets