El VI Congrés d’Asebir va reunir a Girona embriòlegs d’Espanya i Portugal

L’embriòleg Joan Sarquella, cap del laboratori de la Unitat de Reproducció Humana i Diagnòstic Genètic de Clínica Girona va presidir el Comitè Organitzador del VI Congrés d’Asebir (l’Associació per a l’Estudi de la Biologia de la Reproducció) que va tenir lloc a la ciutat de Girona del 5 al 7 d’octubre de 2011, a l’Auditori Palau de Congressos de Girona.

Aquesta va ser la primera vegada que aquest congrés es va celebrar a Catalunya. Fins ara s’havia fet a Murcia, Granada, Saragossa, Bilbao i València.

Com a novetat durant el Congrés d’Asebir a Girona es va dur a terme els primers exàmens per a obtenir la nova Certificació ASEBIR per al reconeixement dels embriòlegs clínics. L’associació ASEBIR, que és presidida pel Dr. Manuel Ardoy, de l’Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid, compta actualment amb uns 800 socis i fins ara són 166 les certificacions atorgades per la via excepcional de convalidació existent fins al moment. A partir d’ara per obtenir aquesta certificació caldrà passar també un examen, i el primer d’aquestes característiques es va fer a Girona.

Una altra novetat del Congrés d’enguany ha estat l’aposta per la qualitat als laboratoris de reproducció assistida d’Espanya, i és per això que a partir d’aquesta trobada a Girona es posa en funcionament un nou “Control de Qualitat Extern d’Asebir per a Laboratoris d’Embriologia Clínica”, en col•laboració amb el centre CEIFER de Granada. Amb aquesta iniciativa es pretén facilitar als centres una eina per a la realització dels controls externs de qualitat, d’acord amb els estàndards consensuats per Asebir i alhora per promoure la implementació de sistemes de qualitat a tots els laboratoris de reproducció assistida.

Entre els objectius assolits per la reunió de Girona, figuren els de presentar els darrers avenços científics, obtenir crèdits de Formació Continuada atorgats pel Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya als assistents, i fer més internacional el Congrés obrint-lo a Portugal.

El Comitè d’Honor del Congrés d’Asebir a Girona era format per l’Alcalde de Girona, Carles Puigdemont i Casamajó, la Rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli de Ciurana, i per la Dra. Anna Veiga Lluch, Sòcia Fundadora d’ASEBIR, Presidenta de la Associació (del 1993 al 2003) i en l’actualitat Presidenta de l’ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embriology).

Cinc persones de Clínica Girona han format part del Comitè Organitzador ASEBIR 2011: Dr. Joan Sarquella i Ventura (Clínica Girona. Unitat de Reproducció Humana), com a president, i entre els vocals: Dra. Mariona Hugas, Dra. Maria Fernández, Dr. Joan Carrera, de la Unitat de Reproducció Humana de Clínica Girona i Dra. Núria Porcar, Directora Assistencial Clínica Girona.

El referent de l’UDG

Segons afirma l’embriòleg Joan Sarquella: “Científicament ens interessa també obrir la porta a la presència de la Biologia de la Reproducció en el Camp Animal, de la qual l’UdG, la Universitat de Girona, n’és referència; i evidentment volem contribuir a donar a conèixer Girona com a ciutat i com a seu d’esdeveniments d’aquestes característiques”.

Hi ha hagut 380 professionals inscrits d’arreu de l’estat espanyol i també de Portugal.

ASEBIR
ASEBIR es va crear l’any 1993 amb la finalitat d’agrupar als professionals que treballen en l’àmbit de la Biologia de la Reproducció, ja sigui en tasques d’aplicació clínica com en investigació bàsica en especialitats afins. A més de l’objectiu essencial d’agrupació, ASEBIR es planteja com a objectius primordials els següents aspectes:
• Fomentar l’estudi, desenvolupament i difusió de les diferents especialitats que comprèn la Biologia de la Reproducció, posant en comú els coneixements i línies d’investigació de cada equip i redactant aquells protocols que es puguin estandarditzar.
• Establir programes d’aprenentatge de les tècniques, així com determinar criteris d’acreditació dels centres i dels professionals, promovent l’accés a quants títols d’especialista abasti en el seu moment el laboratori de Biologia de la Reproducció.
• Establir intercanvis i promoure estudis multidisciplinaris, fomentant d’aquesta manera la relació i col•laboració entre els seus membres i facilitant la investigació en aquest camp.
• Mantenir col•laboració amb altres associacions científiques i professionals d’especialitats afins, tant nacionals com a estrangeres, així com amb organismes universitaris i autoritats sanitàries i educatives de tots els nivells de l’Administració.

Nota informativa en PDF


Lloc: Auditori Palau de Congressos de Girona
Més info: La web del VIè Congrés d’ASEBIR
Organitzador: Associació per a l’Estudi de la Biologia de la Reproducció – ASEBIR