Ens quedem a Girona: La nova Clínica Girona es farà a l’entrada sud de la ciutat

La nova Clínica Girona s’ubicarà a l’entrada Sud de la ciutat i no pas als terrenys de Fornells de la Selva, tornant així a l’idea original de la Clínica de quedar-se a la ciutat que li dóna nom i a la que porta més de 80 anys d’activitat.

Fa 14 anys, quan es va veure la necessitat de créixer, no va ser possible trobar terrenys a Girona. Per això l’any 2002 es va apostar per Fornells de la Selva. Després de 12 anys de tràmits urbanístics al poble veí, ara ha sortit la possibilitat de fer la nova Clínica al sector Sud de Girona, entre la benzinera i l’Hipercor, i el centre sanitari pot tornar així a la seva primera opció de quedar-se a la ciutat.

La premsa va publicar el mes de juny de 2014 la notícia que la nova Clínica Girona es quedava a Girona, a l’entrada sud de la ciutat, i que s’abandonava el projecte d’anar a Fornells de la Selva.

La direcció de la Clínica Girona preveu poder iniciar l’activitat del nou edifici al 2018. El gerent de l’empresa, Carles Espígol, va confirmar al diari EL PUNT que les obres d’urbanització del sector, al carrer Barcelona, on hi ha les naus buides al costat de la gasolinera, començaran l’any 2015.

L’objectiu és que la construcció de l’edifici comenci cap a final de 2015, després de les obres d’urbanització, i que tardi dos anys i escaig a completar-se. El nou edifici tindrà “quatre o cinc plantes”, segons Espígol, i dues plantes subterrànies destinades a aparcament. Tot i que la clínica doblarà la seva actual superfície (passarà dels 12.000 m² dels quals disposen al centre de la ciutat a uns 24.000 m² útils) no es preveu un creixement significatiu en el nombre de llits. Ara mateix el centre hospitalari té 114 llits, i es vol que a la nova clínica n’hi hagi un màxim de 130.

El gerent diu que el propòsit principal del trasllat és millorar el servei als pacients: “Fer habitacions més grans, amb millors serveis, disposar de noves sales d’operacions, i de noves tecnologies que no caben a l’edifici actual” són alguns dels motius pels quals el consell d’administració considera necessari el trasllat. Espígol confirma que de moment a la nova ubicació s’hi durà tota l’activitat que es realitza a l’edifici principal de la clínica, és a dir, el que té l’entrada per Joan Maragall i que “es replantejarà” si també es traslladen els serveis que hi ha als carrers Juli Garreta i Bisbe Lorenzana.

Clínica Girona ja treballava per la Sanitat pública abans que existís el Trueta.

Clínica Girona es va fundar l’any 1934. Va ser el primer centre sanitari gironí, abans que existís el Trueta, que treballava per la sanitat pública. La Clínica ja treballava col•laborant amb el que aleshores era el SOE, Seguro Obligatorio de Enfermedad. Per tant, quan es va fer el Trueta, la Clínica Girona ja treballava per la sanitat pública i va continuar treballant per la sanitat pública un cop va entrar en funcionalment l’Hospital Trueta (1956, amb el nom: Residencia Sanitaria del Seguro Obligatorio de Enfermedad de Gerona). Quan es van fer els traspassos a la Generalitat de Catalunya, es va crear la Xarxa Hospitalària d’Utilització Publica (XHUP), l’any 1985. Clínica Girona forma part des del primer moment de la XHUP.

Defensar més de 400 treballadors.

Clínica Girona és actualment una de les empreses privades gironines més gran en nombre de treballadors. La construcció de la nova Clínica permetrà defensar millor aquests més de 400 llocs de treball del centre sanitari, que ha estat sempre capdavanter en l’aplicació de noves tecnologies sanitàries i en la qualitat professional i humana del seu personal. El Gerent de la Clínica no troba justificades certes crítiques que es fan des d’algunes agrupacions polítiques: “Clínica Girona és una empresa singular, és una societat integrada per metges que mai no ha repartit dividends i que sempre ha reinvertit els beneficis en favor d’una millor atenció sanitària, amb la incorporació contínua de nous aparells de darrera generació i el fitxatge de nous professionals cercant sempre la millora contínua del servei assistencial que presta a la ciutat de Girona”. “Voldria que quedés molt clar que la sanitat no és ni pública ni privada, és sanitat, realment el que és públic o privat és el finançament d’aquesta sanitat. És qui paga el que la fa pública o privada. No és millor una que l’altre: Es complementen”. I assenyala el Gerent: “no es pot atacar alegrement una empresa gironina, amb tants treballadors, i posar en perill els llocs de treball des de posicionaments demagògics que no tenen res a veure amb la nostra realitat ni amb el dia a dia del conjunt de la sanitat gironina”.

Col•laboració amb altres hospitals públics.

“Nosaltres col•laborem amb tots els hospitals públics gironins”, afirma el Gerent de Clínica Girona, Carles Espígol: “Entre tots hem de donar un servei a la població. Nosaltres estem encantats de poder-ho fer i penso que és el que hem de fer. S’està parlant molt de llistes d’espera. Nosaltres fem cada any, entre ambulatòries i hospitalitzades més de 4.000 intervencions del sistema públic, i a un preu molt més barat del que costa al Trueta. Penso que tenim una funció i, com a centre complementari de la XHUP, hem de continuar col•laborant i defensant els llocs de treball dels 420 treballadors, entre propis i subcontractats, que formen part del Grup Clínica Girona”.

Centre sanitari privat que fa també un servei públic.

Clínica Girona ha fet històricament i fa bon servei a la ciutadania, com es pot deduir de les enquestes de satisfacció realitzades pel mateix Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. “I si parlem de llistes d’espera”, afirma el gerent Carles Espígol, “si nosaltres no hi fóssim seria molt pitjor. En fem un munt d’intervencions que rebaixen aquestes llistes a la sanitat pública. Nosaltres com a ciutadans el que hem d’exigir als nostres polítics és que gestionin bé els diners que paguem entre tots. En el cas de sanitat estem parlant de la partida més alta dels pressupostos de la Generalitat, i hem d’obligar-los a que els gestionin bé. Si nosaltres podem fer unes determinades intervencions a un preu molt més barat que amb un altre hospital, ens les han de comprar a nosaltres perquè les fem amb la mateixa qualitat i garanties que altres llocs. Per posar un exemple: una intervenció de cataractes feta amb nosaltres els hi costa a la sanitat 1.500 euros; feta a l’Hospital Trueta costa 2.500 euros. El que vol dir que amb el mateix pressupost nosaltres podríem fer moltes més”.

Una inversió de 50 milions d’euros.

L’operació de construcció de la nova Clínica Girona costarà a l’empresa cinquanta milions d’euros. En declaracions a Televisió de Girona, el gerent de la clínica, Carles Espígol, va explicar que aquest és l’import que es preveu que costi l’operació, i que pensen finançar mitjançant tres vies. Per una banda, fa un any ja es va fer una ampliació de capital amb aquest objectiu. S’espera també obtenir part del finançament de la venda de l’edifici actual, situat al bell mig de l’Eixample gironí, al carrer Joan Maragall, en una zona sobretot residencial i comercial. El propòsit és que l’edifici pugui acabar tenint usos comercials –de fet, un dels compromisos de l’Ajuntament per lligar tota l’operació ha estat precisament buscar la manera de fer possible aquest canvi d’usos–. Una altra part de la nova clínica es pagarà amb un crèdit que sigui “assumible” per a l’empresa.

La seu actual de Joan Maragall serà un complex comercial i residencial.

El trasllat de la Clínica Girona al carrer de Barcelona farà que les actuals instal•lacions del carrer Joan Maragall quedin buides. L’empresa ha demanat la requalificació de l’edifici a l’Ajuntament perquè es puguin destinar a usos comercials i residencials. Per complir la normativa legal, a part de fer la cessió d’un terreny a Palau, la clínica cedirà al col•legi Verd una parcel•la d’uns 200 m². A la zona on hi ha la rampa d’entrada a urgències de la clínica hi haurà un pas cobert a través del qual es podrà accedir fins a una plaça interior, que serà annexa a l’espai cedit al col•legi Verd i serà una zona verda de recepció del complex comercial. La resta de l’edifici de l’actual clínica Girona es preveu que siguin espais comercials i residencials.


Data: 15/01/2015