30 oct. 2012 Infermeres de Diàlisi de Clínica Girona guanyen el XIIè Premi Fresenius Medical Care per a Infermeria, al Congrés de la SEDEN celebrat a Àvila
Les infermeres Carme Font, Asssumpció Ripoll, Sílvia Coll, Anna Mas, Paquita Malví, Mireia Bravo, i Laura García, del Servei de Nefrologia i Diàlisi de Clínica Girona han guanyat el XIIè Premi Fresenius Medical Care per a Infermeria, al Congrés de la Sociedad Española de Enfermería Nefrológica (SEDEN), que s’ha celebrat a la ciutat d’Àvila del 24 al 26 d’octubre de 2012, i que ha aplegat més de 600 professionals de tot l’Estat. El premi és dotat amb 1.500 euros.
El treball presentat per les infermeres de Clínica Girona i defensat al congrés per Sílvia Coll, porta per títol “Eficacia de la HDF (Hemodiafiltración) online, según el calibre de la aguja en técnica Buttonhole”.
Es tracta d’un estudi rigorós sobre un assaig clínic, sobre una mostra de 12 pacients (7 homes i 5 dones), d’edats compreses entre els 40 i els 79 anys, amb l’objectiu d’investigar in vitro el cabal de les agulles15GR, 14G y 15G, comprovar-ne el flux sanguini proporcionar per les agulles (Qt) amb diferents calibres en tècnica Buttonhole i observar-ne les diferències en eficàcia dialítica.
La hipòtesi del treball era que l’agulla 15 GR (roma) aconsegueix la mateixa eficàcia dialítica que els calibres 14G i 15 G en tècnica Buttonhole. Entre les conclusions s’assenyala que no s’observen diferències estadístiques d’eficàcia HDF.
Augment de les donacions de persones vives
El Congrés Nacional de la Societat Espanyola d’Infermeria Nefrològica (SEDEN) ha analitzat a Àvila diferents assumptes d’actualitat de les malalties renals, entre ells l’augment de donacions de persones vives, que van ser de 318 durant 2011, dels quals 63 van ser infantils.
La presidenta de SEDEN, María Jesús Rollán, ha explicat que volen potenciar, amb l’ajuda de l’Organització Nacional de Trasplantaments, oferir als pacients la possibilitat del trasplantament “abans fins i tot d’iniciar el tractament” quan es detecta la malaltia. Ramos ha apuntat que el trasplantament d’un donant viu suposa que tindrà “una durada més gran” perquè hi ha “una diferència substancial”: segons les dades estadístiques, en el cas d’un òrgan procedent d’un cadàver suposa una mitjana de 10 anys mentre que en el viu s’eleva a 15, i si es troben emparentats, a 20”.
Els trasplantaments de persones vives influeixen perquè els òrgans estan “molt estudiats i les condicions són més òptimes”, i “els majors problemes es troba en l’àmbit del que és ètic perquè no deixar de ser una mutilació del cos”. Per això, ha afegit Ramos, “cal pensar, que es vol fer i ajudar a un semblant, ser-ne conscient”, perquè “significa riscos, encara que mínims, però ha de ser una decisió lliure i informada”.
Els participants d’aquest 37è congrés han explorat l’estat actual de l’especialitat respecte a projectes científico-tècnics tant en els tractaments com en els trasplantaments, així com els dilemes ètics que es plantegen, la nefrologia pediàtrica o l’abordatge dels aspectes referents al trasplantament de donant viu.
“Al congrés s’ha fet un especial èmfasi en la valoració de la dimensió emocional en el pacient renal i s’ha presentat una actualització dels protocols d’actuació d’infermeria”, segons les fonts de l’organització.
L’estat espanyol ocupa el primer lloc mundial en trasplantaments renals de cadàver. La xifra actual de pacients amb insuficiència renal terminal en diàlisi se situa al voltant de 23.600, però altres 24.000 han estat sotmesos a un trasplantament. Fundada el 1976, la SEDEN, Societat Espanyola d’Infermeria Nefrològica, és una institució de caràcter científic i sense ànim de lucre que agrupa prop de 1.600 professionals de la infermeria nefrològica de l’estat. El seu objectiu prioritari passa per contribuir al progrés científic i a la investigació per a un millor coneixement de les malalties renals.
Més info: 37è Congrés Sociatat Espanyola d’Infermeria Nefrològica