Infermeres de Nefrologia i Hemodiàlisi presenten dues comunicacions al 39è Congrés SEDEN

Les infermeres Glòria Arilla, Ester Barris, Mireia Bravo, Carme Font, Anna Más i Encarnació Ripoll, del Servei de Nefrologia i Hemodiàlisi de Clínica Girona han presentat dues comunicacions al 39è Congrés de la Sociedad Española de Enfermería Nefrológica (SEDEN), que s’ha celebrat a Toledo del 15 al 17 d’octubre amb l’assistència de més de 600 professionals.

Els treballs presentats eren: “Ús del supercath versus agulla convencional a la conservació de l’accés vascular”, signat per Bravo, Más, Barris, Arilla i Font; i “Efectivitat de l’apòsit de planta iònica a la integritat de la pell dels pacients a hemodiàlisi”, signat per Font i Ripoll.

Aquesta edició del congrés SEDEN ha analitzat l’actual estat de l’especialitat respecte dels últims projectes científics i tècnics tant en els tractaments com en els trasplantaments, així com els últims avenços en trasplantament renal.

La presidenta de la Societat Espanyola d’Infermeria Nefrològica, María Jesús Rollán, ha recalcat el valor de la formació en l’especialitat d’infermeria nefrològica com a única garantia de la seguretat clínica dels pacients renals i com a mitjà per estalviar costos a la sanitat pública, perquè “amb més formació es redueix un ús excessiu de materials”.

El trasplantament renal està al capdavant pel que fa a nombre de trasplantaments, ja que va suposar el 60% de la totalitat de trasplantaments el 2013, amb un total de 2.552 trasplantaments. L’any anterior, es va reduir la xifra de donants provinent d’accidents de trànsit a un 4,4%, segons ha informat SEDEN en nota de premsa.

Per la seva banda, la presidenta del Comitè Organitzador, Carmina Mas, ha fet una crida a la societat perquè formin part de la xarxa de donants. Després de la jornada inaugural, la segona jornada del Congrés va comptar amb una taula rodona per tractar l’atenció al pacient renal des d’una perspectiva psicosocial i es va aprofundir en els avenços dins del trasplantament renal. Amb motiu de la celebració del Dia Mundial Contra el Dolor, el dia 17 d’octubre, hi va haver una taula rodona sobre ‘El maneig de dolor en pacients renals’.

Nota informativa en PDF


Lloc: Palacio de Congresos El Greco, de Toledo
Més info: 39è Congrés SEDEN
Organitzador: SEDEN